PE SCURT despre bani

marxist

OPINIE

După o perioadă lungă de descreștere semnificativă, transferurile de mijloace bănești din Federația Rusă 🇷🇺 în favoarea persoanelor fizice în Republica Moldova s-au dublat în trimestrul II al anului curent față de trimestrul II din 2021.  Din volumul total de transferuri din străinătate, care a constituit 482,30 milioane USD, 107,20 milioane USD (22,23%) au venit din Rusia. Totuși, remitențele din UE 🇪🇺 au deținut în continuare întâietatea cu o pondere de peste 46% la sută.

Motivul 01

Această creștere bruscă a transferurilor din Rusia s-ar putea explica prin faptul că cetățenii noștri care muncesc acolo trimit tot mai mulți bani acasă din frică că sancțiunile impuse Federației Ruse sau restricțiile băncii centrale rusești să nu oprească definitiv căile de transfer care mai există la moment.

Sistemele Visa și MasterCard nu activează în Federația Rusă. Sistemul rusesc ”Mir” nu a funcționat în Moldova nici până la război. Respectiv, transferurile între cele două țări se fac prin intermediul companiilor care oferă servicii de transfer de bani (Unistream, Western Union, MoneyGram, Ria Money, Zolotaia Korona). Fiecare bancă decide cu care din acestea lucrează, iar banii sunt eliberați doar în Euro sau USD. Prin aceste sisteme, fără a deschide un cont, pot fi transferați până la 10 mii de dolari SUA într-o lună. O altă cale de a trimite bani din Rusia în Moldova sunt băncile rusești care nu cad sub incidenta sancțiunilor, de pe un cont bancar pe altul, inclusiv prin internet-banking.

Motivul 02

O altă explicație, care nu o exclude pe prima, a fenomenului creșterii volumului transferurilor este că cetățenii ruși și-ar ”evacua” economiile în țările ”prietenoase”, conform definiției Băncii Centrale. Această părere este oarecum susținută de statisticile băncilor centrale din CSI, potrivit cărora începând cu această primăvară volumul remitențelor din Federația Rusă a crescut semnificativ, de aproape 3-6 ori, în Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan și chiar în Georgia, țară non-CSI. Într-o lună, persoanele fizice – rezidenți și nerezidenți din țările ”prietenoase” pot transfera din Rusia în contul lor sau către o altă persoană din străinătate până la 1 milion de dolari SUA! În orașele din Federația Rusă se atestă o cerere sporită pentru valută străină, potrivit datelor Băncii centrale rusești. Aceasta a pregătit metode de alternativă, extrabursiere, de stabilire a cursului valutar în cazul în care Centrul Național de Clearing va cădea sub sancțiuni.  Includerea recentră a șefei Băncii centrale, Elvira Nabiullina, în lista de sancțiuni, este un avertisment clar.  

Dacă…Atunci

Dacă moldovenii își evacuează banii câștigați la muncă în Rusia, atunci trebuie să ne așteptăm în cel mai apropiat timp că vor reveni și oamenii acasă.  Așa cum mulți sunt cu cetățenie dublă, „mobilizarea parțială” aflată în desfășurare va accelera acest proces. Comunicarea Ministerului de externe despre numărul sporit de cereri ale titlurilor de călătorie și regimul nou de lucru al consulatului Moldovei la Moscova, probează supoziția că procesul de evacuare a început. Respectiv, sperăm să existe un plan pentru reîncadrarea economică și socială a acestor oameni și reabilitarea lor ideologică, oricât de cinic nu ar suna.

Dacă totuși există în aceste transferuri o cotă ponderabilă a rușilor, apar întrebări legate de proveniența banilor și perspectiva acestor fluxuri: se vor opri aici sau vor ajunge în conturile bancare din Europa? Cât de „curați” sunt acești bani? Ce impact ar putea avea pe intern (asupra consumului, inflației), Cum discriminează banii munciți de moldoveni, de cei spălați de ruși? etc.  Riscurile sunt evidente, în cazul în care admitem evitarea sancțiunilor pentru ruși prin Moldova. Probabil instituțiile de resort moldovenești au răspunsuri, dar nu este o presupunere în lipsa datelor oficial și transparent prezentate.

Atâta timp cât BNM nu a comentat în niciun fel creșterea spectaculoasă a transferurilor din 🇷🇺 în 🇲🇩, putem specula cu aceste două supoziții ☝️.