Prima rundă

Impresiile echipei

I4P a discutat în această toamnă cu studenții din 6 universități din țară despre cum să nu se lase păcăliți și manipulați, cum a ajuns regiunea noastră atât de nesigură, despre ce ne unește versus ce credem că ne dezbină și de ce trebuie să ne reunificăm statul.

Am vorbit neobișnuit de mult, unii dintre noi, însă am și ascultat foarte atent ce îi preocupă pe tinerii și tinerele din țara noastră.

Probleme care nu-s

Alexandru Flenchea, director I4P, Principala observație e cât de diferită este generația lor de așteptările noastre. Sunt născuți la un deceniu distanță după războiul de pe Nistru, pentru ei simbolismul independenței și drama separatismului nu sunt decât teme la istorie, predate într-o manieră confuză și neconvingătoare. Am văzut modelul de bilingvism apărut oarecum de la sine după trei decenii de independență fără vreo politică lingvistică coerentă din partea statului. Vorbitorii de limbă rusă, prezenți în sală, nu avea o problemă să asculte în română, dar vorbeau preponderent în rusă. În general subiectul limbii în generația lor pare să mai fie actual doar în Găgăuzia.

Steve Young, expert, Din perspectiva mea, seria de crize pe care le trăim și faptul că mediul de acasă este mai concentrat pe probleme „personale” decât „naționale” în acest moment și-au pus amprenta asupra discuțiilor. Este de înțeles că oamenii, inclusiv tinerii, sunt preocupați de „supraviețuire”, mai degrabă decât de „viitor”. Totuși mediul educațional ar trebui să fie o zonă în care tinerii să se concentreze pe alte chestiuni, decât cele rutinare.

Iuliana Bordeianu, Co-fondatoare I4P, Aceste seminare mi-au permis să descopăr tineri instruiți, dar foarte cuminți și care se tem să spună altceva decât cred ei că vrea să audă cel care stă în față. Este un rezultat al sistemului educațional care cere date, însă nu încurajează suficient gândirea critică. În același timp, când simt că nu există așteptări și răspunsuri corecte, se petrece o metamorfoză fascinantă care lasă să se vadă potențialul nesolicitat de a gândi și de a visa la mai mult al tinerilor și tinerelor de lângă noi.

Democrația contează?

Alexandru Flenchea, director I4P, Cu puține excepții, tinerii sunt gata să renunțe la mai multe drepturi, inclusiv la dreptul la informare, exprimare, etc, de dragul păstrării stabilității în situații de criză. Tinerii și tinerele au etalat un respect infinit față de lege și loialitate față de autorități. Ei s-au născut în Moldova independentă și se asociază puternic cu această țară. Aceasta chiar dacă se pare că adulții nu s-au prea obosit să le vorbească tinerilor despre subiecte importante într-o manieră care să rezoneze cu ei.

Doina Bordeianu, expertă, Nonconformismul cu care tradițional asociem tinerețea contrastează cu ușurința de a delega puterea și de a se detașa de luarea deciziilor care ii afectează direct. În multe  probleme studenții/studentele ezită sa formuleze o opinie proprie chiar și după ce li s-a servit o doză buna de informație. Pe de altă parte există în fiecare grup/ regiune băieți și fete care sunt informați, sunt curioși, vor să se implice și au nevoie să înțeleagă toate opțiunile disponibile.

Steve Young, expert, Am avut senzația că multe lucruri discutate erau absolut noi pentru studenți, iar unele cunoscute, nu erau înțelese, motiv din care cred că trebuie să continuăm și să dezvoltăm anumite subiecte specifice.

Potențial protestatar

Iuliana Bordeianu, Co-fondatoare I4P, Explicațiile pentru proteste, care aproape întotdeauna se organizează cu bani în țara noastră, legate de sărăcie, lene și ignoranță au fost mereu insuficiente pentru mine. Recent am descoperit o explicație sociologică care a rezonat cu senzațiile mele – suntem o țară cu o populație îmbătrânită, în timp ce protestele le fac tinerii. Studenții și studentele pe care i-am întâlnit mai curând vor munci cuminți, fie vor fugi din țară, dar nu sunt, la acest moment pregătiți să-și formuleze necesitățile public. Sunt copleșiți de nevoi imediate și autoconservare.

Puteți vedea discuțiile noastre pe canalul Youtube I4P, pentru propriile concluzii. Puteți chiar să vă abonați, căci vrem să-i luăm statutul de arhivă și să ne dezvoltăm ușurel din anul viitor. Și pentru că tot am învățat multe în aceste 3 luni, cred că vom continua anul viitor cu un nou ciclu, într-un nou format. Mulțumim European Endowment for Democracy pentru suport la prima etapă și Fundației Konrad Adenauer pentru suport continuu și interes pentru acest proiect.