I4P
1.21K subscribers
151 photos
24 videos
2.83K links
Initiative for Peace este o organizație neguvernamentală creată de experți în securitate, negocieri și strategii pentru pace și bunăstare în zona Europei de Est.
Download Telegram
🇪🇺-🇲🇩Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen la Chișinău

📌 La începutul lui noiembrie Comisia va prezenta raportul anual privind extinderea care, între altele, va evalua progresul Moldovei ca și țară candidat. Această evaluare va fi remisă Consiliului care va avea discuții cruciale în decembrie. Mizele sunt foarte mari.

📌 Aveți progres excelent, grație liderismului Maiei și a muncii poporului Moldovei.

📌 Am examinat progresul reformelor recente și acum este timpul să vă dublați eforturile.

📌 Sprijin financiar fără precedent, EUR 1.2 miliarde din decembrie 2021. EUR 143 milioane până la sfârșitul anului în formă de sprijin bugetar și asistență macrofinanciară.

📌 Planul Economic și de Investiții a mobilizat până acum EUR 900 milioane pentru competitivitatea afacerilor, eficiență energetică și infrastructură.

📌 EUR 87 milioane pentru forțele armate ale Moldovei prin intermediul Instrumentului European pentru Pace. În 2024 vor mai fi EUR 50 milioane, astfel Moldova va deveni unul din beneficiarii principali ai Instrumentului.

📌 Nu am uitat cât de grea a fost iarna trecută, dar împreună am reușit, este o istorie de succes.

📌 De la 1 ianuarie vom începe reducerea tarifelor de roaming între UE și Moldova.

📌 Moldova joacă un rol vital în succesul coridoarelor de solidaritate asigurând transportul cerealelor ucrainene. Vom investi în regiunile voastre ca să devină bune hub-uri de transport cu infrastructură modernă.

📌 Sperăm să vă salutăm în curând ca și membru deplin al familiei noastre.
Guvernul de la Kyiv a redeschis punctul feroviar de trecere a frontierei cu Moldova (pe segmentul transnistrean) Kuchurhan-Pervomaisc.
Platforma de sprijin pentru Moldova IV

Premierul Recean
A propus crearea unui Fond al Solidarității și a vorbit despre un plan de redresare, revitalizare a țării.

Platforma de sprijin trebuie transformată într-o Platforma de parteneriat.

Ministra de externe a Franței

300 mil euro pentru proiecte curente. 40 mil pentru modernizarea sectorului energetic local, proiecte pentru a combate schimbările climatice. În următorii 3 ani vor fi investite 200 mil euro pentru dezvoltare.

Ministra de externe a Germaniei

Trebuie să rămânem uniți. Vă rog să continuați eforturile de luptă cu corupția. Aderarea la UE se face pe merite. Sprijinul pentru 2024 - 95 mil euro pentru Moldova. Conferințele ministeriale ar putea deveni anuale.

Secretar general de Stat România

Suntem la o intersecție crucială, când Moldova va fi evaluată pentru a decide cum avansează. Analizează crearea unor noi instrumente de promovare a comerțului și investițiilor în Moldova. Vin alegeri care pot aduce destabilizări, respectiv suportul colectiv este important, fiind o investiție în cetățenii care împărtășesc aceleași valori ca și noi.

Ministrul Parlicov

De la dependența de 100% de un singur furnizor, am ajuns în decembrie 2022 la zero procente. Din cauza riscurilor din partea Transnistreană, am redus vulnerabilitatea electrică. Suntem mai bine pregătiți pentru iarnă, avem infrastructură mai pregătită.

▫️Eficiența energetică: pentru un m se cheltuie dublu fata de UE pentru incalzire. Fondul pentru eficiență energetică - Programe de finanțare și suport pentru consumatori.
Instrument de finanțare pe termen lung
pentru creșterea eficienței energetice pentru clădirile publice.

▫️Suport pentru persoane vulnerabile - investiții de sporire a eficienței energetice prin înlocuirea echipamentele învechite.

Avem nevoie de cel puțin 15 mln granturi pentru fondul rezidențial de eficiență energetică, 20 mil granturi pentru reducerea sărăciei energetice pentru consumatorii vulnerabili și începând din 2025 - 100 mil euro anual împrumuturi.

Ministrul Spânu

5 proiecte naționale de infrastructură
Drumuri - peste 7 miliarde euro sunt necesare pentru reabilitare
Transport feroviar și alte tipuri din liniile de solidaritate cu UA
Apă - 40% din localități nu au apeducte
Dezvoltarea locală și regională și Satul European - 100 mil euro sunt alocați anual, dar este nevoie de mai mult
Transport interurban
Autostradă, poduri, aeroport, portul Giurgiulești.

Avem nevoie de 15 miliarde de euro și 2 puncte de reper 2030 și 2050.
🇺🇸Președintele SUA Joe Baden

Dacă dictatorii nu plătesc pentru crimele lor, atunci aceasta duce la o distrugere și mai mare. Hamas și Putin sunt amenințări diferite, dar există ceva în comun. Ei vor să distrugă complet democrația. Hamas și-a propus ca obiectiv distrugerea statului Israel și distrugerea poporului evreu... În același timp, Putin consideră că Ucraina nu a avut niciodată dreptul de a exista ca stat suveran și nu are acest lucru chiar acum. Cu doar două săptămâni în urmă, el a spus că dacă Statele Unite și aliații săi opresc ajutorul acordat Ucrainei, atunci Ucrainei va mai avea o săptămână să existe.

Vrem ca Israelul și Ucraina să câștige această luptă. Teroriștii trebuie să plătească un preț mare.

Dacă Putin va ataca NATO, vom face totul pentru a ne proteja aliații. Nu vrem ca trupele americane să lupte în Rusia sau împotriva Rusiei, totuși dacă Occidentul și, în special, Statele Unite, nu vor mai ajuta acum Ucraina, atunci conflictele s-ar putea răspândi în întreaga lume, de exemplu, în regiunea Pacificului și mai ales - în Orientul Mijlociu.

Cere Congresului ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 10 miliarde de dolari pentru Israel.
🇪🇺🇺🇸U.S.-EU Summit Declarația comună (aliniatul despre Moldova)

Reafirmăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova.
Consiliul European a decis în iunie să acorde statutul de țară candidată Republicii Moldova. Vom continua să sprijinim Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca a consecință a agresiunii ruse împotriva Ucrainei și în eforturile de reformă pe calea sa europeană
⚡️Ministrul Energiei anunță încheierea contractului de livrare a energiei electrice de la MGRES din stânga Nistrului până la 31 decembrie 2024. Prețul de achiziție rămâne neschimbat, $ 0.66/kWh.
Rezoluția SUA în Consiliul de Securitate ONU pentru Israel/Palestina blocată de veto impus de Rusia și China care au calificat-o drept carte verde pentru operațiunea terestră militară în Palestina.

De altă parte, reprezentantul Israelului a acuzat cele două țări ca prin votul lor susțin HAMAS. 👀Ultimii deja au salutat votul Rusiei și Chinei.
🇲🇩Președinta Sandu despre reintegrare

▫️Guvernarea are o viziune asupra reintegrării, dar nu este momentul potrivit să începem dezbaterile pe această viziune. Pe cât de realistă este viziunea, depinde de conjunctura geopolitică.

▫️Nu există un conflict între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, există un regim artificial susținut de Moscova. Soluția este clară- să eliminăm acest regim separatist.

▫️Formatul 5+2 nu poate fi funcțional pentru că o țară agresor nu poate să medieze un conflict, mai ales că susține regimul separatist. UE trebuie să aibă un rol mai mare în viitorul format de negocieri. Este greu să discutăm pe perioada războiului din Ucraina.

▫️Există 2 opțiuni: să adere malul drept și malul stâng la UE sau să adere malul drept și apoi ulterior malul stâng. Există calcule privind aderarea.

▫️NATO respectă neutralitatea Moldovei, iar Rusia nu o respectă.

▫️Este fals să acuzi autoritățile Moldovei că ar menține regimul secesionist. Autoritățile fac tot posibilul pentru asigurarea cetățenilor cu energie electrică. În următorii 2 ani cât se construiesc liniile de tensiune înaltă cu România altă soluție (decât MGRES) nu avem.
👀PE SCURT despre securitate... strategică

OPINIE

Proiectul noii strategii de securitate națională supus dezbaterilor publice de către autorități își propune să substituie strategia actuală, în vigoare din 2011, depășită de timp, dar în primul rând de noua gamă de amenințări – de la război, până la energetică și schimbări climatice.

📌De bine

În corespundere cu trendurile actuale proiectul încearcă să prezinte conceptul securității centrate pe om. Cu alte cuvinte, beneficiarul principal al politicilor de securitate urmează să fie cetățeanul, nu statul. Firește, statul există pentru oameni, nu invers, or pentru o politică eficientă de asigurare a securității umane eforturile autorităților pe această dimensiune vor trebui să fie sprijinite de politici centrate pe om și pe toate celelalte domenii.

🤓Recunoscând viteza și amploarea transformărilor la nivel global, proiectul stipulează posibilitatea revizuirii și adaptării ulterioare a strategiei. Tradițional, documentele strategice au o longevitate redusă în Moldova. De data aceasta autoritățile par să-și dorească un document-cadru pe termen lung, care să poată fi adaptat țintit, fără a fi prejudiciat conceptul de securitate națională.

☝️Accente

pe energetică, securitate cibernetică și schimbări climatice – previzibil și conform trendului global. La fel previzibil, dar îmbogățit cu un puternic iz local, este atenția acordată corupției și agenților de influență ai Moscovei, amenințări prezentate într-un pachet unic.

📌De neînțeles

Proiectul stipulează elaborarea strategiilor de securitate și apărare sectoriale noi în baza noii strategii de securitate națională. Nu avem o certitudine care sunt/vor fi aceste strategii sectoriale. Proiectul punctează 9 direcții de acțiune și ar fi firesc, dar nu obligatoriu, ca acestea să fie acoperite cu câte o strategie sectorială:

1. Apărarea națională

2. Ordinea publică (inclusiv corupția, spălarea banilor, dezinformarea)

3. Securitatea și reziliența economică

4. Securitatea și reziliența energetică

5. Reintegrarea țării

6. Securitatea și reziliența cibernetică

7. Securitatea și reziliența agroalimentară

8. Securitatea și reziliența ecologică

9. Securitatea regională și internațională

☝️Există

O strategie națională de apărare din 2016, care ar fi firesc să fie revizuită/substituită. Un concept (ușor diferit de o strategie) al strategiei energetice 2050, elaborat și prezentat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în noiembrie 2022. Strategia securității alimentare, aprobată de Guvern în noiembrie 2022. Strategia securității informaționale adoptată de Parlament în 2018, care în fond vizează securitatea cibernetică, dar care expiră anul viitor. 💤Avem asigurări că ar exista o viziune de reintegrare cu două opțiuni de integrare... Și în sfârșit această Strategie globală de riscuri și vulnerabilități punctate🤔 E bine măcar așa, vorba veche „De-ar ști omul ce-ar păți, dinainte s-ar păzi”, oarecum validată la nivel de stat.
🥃Curiozitate

Unde se pot găsi date despre audiența dezbaterilor electorale? 📚Vreau să știu: cine le urmărește, care este profilul consumatorilor, dar mai tare decât orice dacă există consumatori🥳
SIS

🔇Pe durata stării de urgență sunt sistate licențele de emisie a 6 posturi TV, inclusiv Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Motivul - pericol la adresa securității naționale. 31 de portaluri web sunt blocate.
Purtătoarea de cuvânt MAE 🇷🇺 despre blocarea site-urilor de presă rusești

📌 Actuala conducere a Moldovei nu înțelege cuvinte, iar structurile multilaterale pro-occidentale nu se obosesc să-i explice care vor fi urmările. Rezultatul acestor „jocuri” – frică și durere.
👀PE SCURT despre alegeri

*Profil sau ce am înțeles din campanie

Într-un sat din nordul țării, într-un loc neatins de atenția autorităților în ultimii câți ani se pot număra, trăiește un bărbat cu nume generic Ion.

Ion este puțin mai bătrân decât statul, are soție, 2 băieți mari și o fată de grădiniță pe care a făcut-o pentru mângâiere la bătrânețe. Este un bărbat muncitor, meșter bun la de toate. A lucrat „la Rusia, la Cehia, la nemți” și unde numai n-a lucrat să-și pună copii pe picioare și să facă o casă în rând cu lumea, dar puțintel mai bună. În politică nu se bagă, că nu are nici timp, nici așteptări.

Acum că se alege primar nou, i-au propus să candideze, că-i om gospodar, că e cu obraz, nu bea, se ține de casă și nu se dă într-o parte când îl roagă lumea să de-a o mână de ajutor. Ion a râs, dar soția și-a băgat în cap că vrea să fie primăriță.

Ion are și program electoral: vrea să păstreze grădinița și școala din sat despre care se spune că vor fi închise și ar mai vrea să fie bine, să trăiască lumea în pace și să aibă de lucru, nu să stea pe la ”bursă”, iar la primărie să fie un om de sat, pe care să-l doară sufletul pentru ce a mai rămas nefurat și nestricat.

Ion vrea în Europa, că se plătește bine și pensiile sunt bune, dar și cu rușii n-are nimic, despre Ucraina știe că dacă te înțelegi, poți aduce tehnică sanitară de la Cernăuți la preț de 5-6 ori mai mic.

Dar lumea vorbește... de Șor, de integrare europeană, de ruși, de război, de bani pentru alegeri și alegători, ghicește cine va fi arestat, cui i-au dat și de ce n-au ajuns și la ei.

Lumea vorbește și așteaptă, un gazet de foc, un pachet cu te miri ce, un cub de lemne, una – alta, că de furat, fură toți, da măcar să nu rămână de pagubă.

Alegerile-s, alegeri, însă e noiembrie și-s multe de făcut că... se strică vremea.
PReședinta Maia Sandu despre alegeri locale

Puterea votului nostru este la fel de mare pe 5 noiembrie. De primarii și consilierii noștri depinde cum vom trăi mai departe. Depinde de noi să alegem pe cei care își iubesc satul și neamul.
Avem misiunea să aducem UE acasă. Forțele pro-Kremlin vor încerca să subjuge Moldova intereselor străine. Este important să ieșim la vot. Duminică 5 noiembrie - ieșiți la vot.

Comisia pentru Situații Excepționale a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul politic „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie.
👀PE SCURT în pofida zilei tăcerii

OPINIE

Această electorală nu a fost nici mai interesantă, nici mai corectă decât altele de până acum. Pe alocuri aveam impresia că nu suntem în campanie pentru alegeri locale, dar mai degrabă în prag de referendum pentru aderarea la UE. Am avut parte de multă acțiune, ca în filmele polițiste, cu rețineri și istorii captivante despre spălări de bani și corupție. Ca de obicei, foștii s-au lăudat, aspiranții au criticat, fără să intre, nici unii, nici alții, în prea multe detalii despre ce și cum vor face dacă sunt aleși. Deci a fost o campanie de rutină pentru alegătorii ezitanți.

📌 Și totuși

A fost o campanie care va intra în istorie:

👉mai întâi fix înainte de startul campaniei electorale, candidații afiliați în trecut Partidului Șor întâi parcă au fost lăsați de Curtea Constituțională să candideze(3.10.2023), apoi au fost restricționați de o lege aprobată de Parlament, care a precizat statutul celor care nu au dreptul să pretindă la funcții eligibile (4.10.2023);

👉CSE la 3 noiembrie a decis excluderea din cursa electorală a tuturor candidaților PP Șansă, considerat a fi clona PP Șor, declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Decizia a fost precedată de declarațiile de presă ale directorului SIS despre ”rezultatele operațiunii complexe a Serviciului de Informații și Securitate de stopare a acțiunilor ostile a Federației Ruse și ale unor grupuri criminale, îndreptate împotriva ordinii de drept, democrației și Constituției Republicii Moldova”.

Raportul SIS a fost precedat de multiple sesizări către autoritatea electorală despre finanțare ilegală și corupere, iar în rezultat la 30 octombrie, CEC a constatat acțiunile ilegale ale 9 candidați de la PP Șansă și a obligat organele electorale locale să examineze excluderea acestora, iar, ca rezultat, 8 candidați au fost excluși.

Procedural, decizia de excludere a tuturor exponenților PP Șansă trebuia să fie luată de către CEC, nu de către CSE, ceea ce și s-a întâmplat după decizia CSE. Procedura aleasă induce 2 concluzii: ori probele acumulate nu au fost suficiente, ori avem rezultate prea modeste în ultimii aproape trei ani de reforme. Cert este că cei excluși nu reușesc în timp util să conteste decizia, ceea ce pe mulți îi duce cu gândul la CEDO.

🗳 Până la urmă rezultatul acestor alegeri se va vedea nu în ultimul rând în rata de participare de mâine.
🗞Până la prânz

🇲🇩Vedeți motivul respingerii cererii de suspendare a acțiunii Decretului Președintei privind demiterea procurorului general Stoianoglo la Curtea Constituționă

▫️Prețurile la petrol scad sub $80 pe bursele internaționale pe motiv de reducere a cererii.

🇲🇩Premier Energy a trimis o solicitare ANRE pentru micșorarea tarifului la energia electrică cu 16 bani .

🇺🇸🇹🇷Președintele Turciei nu s-a întâlnit cu Secretarul de Stat SUA în timpul vizitei lui Blinken în Turcia. Discuțiile s-au desfășurat la nivelul ministrului de externe și au vizat situația din Gaza și aderarea Suediei la NATO.

🇮🇱Netanyahu: Nu va exista încetare a focului, încetare generală a focului, în Gaza fără eliberarea ostaticilor. Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală a securității (în Gaza).

🇺🇦Zelensky: acum, în vremuri de război, când sunt multe provocări, este absolut iresponsabil să arunci frivol și jucăuș problema alegerilor în societate.
NATO intenționează să suspende acțiunea Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE) cât este necesar, în conformitate cu drepturile lor în temeiul dreptului internațional. Aceasta este o decizie susținută pe deplin de toți Aliații NATO, după ce Rusia a denunțat Tratatul.
👀PE SCURT despre CC

Quiz juridic

🧠Pentru non-juriști

Curtea Constituțională a adoptat Hotărârea de declarare a neconstituționalității unor prevederi din Legea cu privire la procuratură, care au stat la baza demiterii lui Alexandru Stoianoglo.

📌Altfel spus

Curtea a declarat neconstituțională o normă care nu există din 2022. Atunci după criticile Comisiei de la Veneția, legea a fost modificată. Norma respectivă prevedea că regulamentul de evaluare a performanței Procurorului General era adoptat de Consiliul Superior al Procurorilor, care stabilea criteriile de evaluare.

📌De ce din nou despre Stoianoglo


Alexandru Stoianoglo a fost demis în baza acestei norme cu istoric încurcat. Partea delicată este că deși norma respectivă a fost modificată (în particular pentru că criteriile de evaluare pentru un mandat constituțional se prevăd într-o lege specială sau în Constituție), demisia a fost făcută ulterior modificării în baza redacției care astăzi a fost declarată neconstituțională.

📌Rezultat

Alexandru Stoianoglo are dreptul să ceară revizuirea procedurii de demitere, pe motiv că norma în baza căreia a fost demis este neconstituțională/nulă.

De menționat că anterior norma conform căreia Stoianoglo a fost numit de asemenea anterior a fost declarată neconstituțională.

📌Coincidență (?)

Nicolae Roșca și-a dat demisia din funcția de Președinte al Curții Constituționale. Alegerea unui nou Președinte este programată să aibă loc mâine, 10 noiembrie.
🥳s-au terminat în sfârșit alegerile. Avem cam o lună până începe un nou an electoral. Savurăm🤝
După mai bine de 3 ore de stat în vamă, ajunși la ghișeu, grănicera a zis fericită vă cunosc de la televizor, ceva cu Transnistria, schimb de ture, ștergem mesele și vă luăm. #amușUE #lucrează2030