👀PE SCURT despre zvonuri

arabianbusiness

OPINIE

Informațiile răspândite azi cu titlu de zvonuri despre condițiile occidentului pentru pace și faptul că lui Putin i-ar surâde un asemenea pact, au venit la pachet cu zvonurile despre renunțarea la poza de grup a liderilor G20 pentru că nu au vrut o fotografie cu Serghei Lavrov.

📌De prin târg

🍿Se spune că Rusiei i s-ar fi propus să părăsească teritoriul Ucrainei, să evacueze flota din Crimeea, în schimbul angajamentului Ucrainei de a nu adera la NATO în următorii 7 ani. Exact termenul pentru care statutul Crimeii ar urma să fie „înghețat”. Și, ultimul punct pe listă, dar nu ultimul pentru moldoveni, Rusia ar urma să-și scoată armata din Transnistria și „să nu împiedice” intrarea acesteia în componența Moldovei. Se mai spune, tot pe surse, că după Kherson, Rusia va ceda și centrala de la Zaporizhzhya, tot fără lupte.

🍿Se vehiculează termenul de 7 ani pentru sincronizarea „dezghețării” statutului Crimeii și aderării Ucrainei la NATO, element care reprezintă principala fractură de logică în întreaga construcție. Greu de imaginat că Ucraina „uită” de Crimeea pentru 7 ani, apoi în calitate de membru NATO „alungă” rușii din peninsula disputată. NATO nu ia membri cu probleme teritoriale, ci doar garantează că în caz de apariție a problemelor aliații vor urma principiul muschetarilor și se vor apăra reciproc. Dacă ar fi vrut război cu rușii, țările membre NATO nu ar fi trebuit să aștepte 7 ani.

💭Revenind la planul deconspirat pe post de zvon, acesta reflectă poziția consolidată și publică a occidentului din primele zile de război: Rusia trebuie să înceteze necondiționat războiul și să elibereze teritoriile ocupate ale Ucrainei. Cât ține de partea cu Moldova – și aceasta este poziția consensuală a întregii lumi, Rusia trebuie să-și evacueze necondiționat trupele și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova, nimic nou aici.

📌Fum fără foc

G20 și ne-întâlnirea, prognozabilă, însă mult discutată, a președintelui rus și american, ar fi primul motiv. Al doilea este că Rusia se izolează și rămâne fără aliați, doar cu parteneri care subliniază că interesul de moment și conjunctura îi leagă de Moscova și categoric condamnă, nu susțin și se distanțează. 💭Un stat izolat și care se autoizolează, evitând lumea bună de teamă că nu va vrea nimeni să facă poze cu el, nu poate fi supra-putere.

💯În sfârșit, discuțiile ruso-americane au fost confirmate, dar se desfășoară în Turcia, liderul turc adjudecând-și în ultimul an rolul de mediator și militant pentru pace.

De război au obosit mulți, pierderi suportă mulți, dar cel mai mult deocamdată pierd rușii, motiv din care pe de o parte ar putea pune capăt războiului pentru a nu pierde și mai mult sau ar putea să arunce lumea în aer ca să piardă și ceilalți.  Aici ar trebui să ne amintim despre pozele fericite de azi ale lui Biden și Xi care au ieșit mulțumiți de la întâlnirea de trei ore și s-au declarat împotriva utilizării armelor nucleare, dar și a retoricii nucleare.

🔮Indicii, măcar la nivel de zvonuri interesante, că pe masă ar fi între altele conflictul înghețat din Moldova nu sunt, în pofida vizitelor cu agendă neobișnuită ale șefilor SRI și MI6 la Chișinău. Conflicte de genul celui transnistrean sunt rezolvate de politicieni și diplomați, nu de servicii speciale, în mod normal.