👀 PE SCURT despre un faliment amânat

OPINIE

Suntem oficial în criză, dar de fapt există multe calificative, în special din cele care nu se vociferează într-o zonă publică, pentru situația existentă. Să facem puțină ordine în date ca să înțelegem mai bine ce se întâmplă.

📌 Important

Fără a exagera prea mult, putem spune că Moldova nu are un sistem energetic propriu, fiind de facto un segment al sistemului electroenergetic ucrainean cu o dependență uriașă de MGRES. Aceasta înseamnă că

☝️o eventuală deteriorare (în urma atacurilor rusești) a dispozitivelor deschise de distribuţie la CTE Ladîjin şi CHE Novodnestrovsc, și/sau a LEA 330 kV care ne leagă de aceste noduri de distribuție, ar duce la un deficit enorm și care nu va putea fi compensat.

☝️ MGRES poate, după bunul său plac, deconecta malul drept prin dispozitivul deschis de distribuţie 35-110-330-400 kV pe care îl deţine şi anume:

1. Deconectarea LEA 330 kV, 1 şi 2, MGRES-Chişinău.

2. Întreruperea conexiunii LEA 330 kV CTE Ladâjin – Podilsk (UA) – MGRES.

3. Întreruperea conexiunii 400 kV Isaccea – Vulcăneşti – MGRES – Chişinău.

📌 De reținut

👉Tiraspolul poate să utilizeze energia electrică importată de Chișinău prin secțiunea Isaccea – Vulcăneşti – MGRES – Chişinău, pentru malul stâng al Nistrului.

👉O parte din importul de energie din România se efectuează prin linia de 400 kV Isaccea-Vulcănești-MGRES, ce înseamnă cca 80 de km de transport prin Ucraina (pe porțiunea Vulcănești-MGRES) expus pericolului de atac din partea Rusiei.

📌 România

Conexiunile energetice ale Moldovei cu România permit livrarea a până la 125 mWh sau 3000 MWh pe zi, ținând cont de capacitatea celor două sisteme energetice. Importurile zilnice din România sunt de aproape trei ori mai mari, explicația fiind că „surplusul” vine în Moldova prin Ucraina, cu care (deocamdată?) avem mult mai multe interconexiuni. ℹ La această oră sunt 4 linii de interconexiune cu România de câte 110 kV fiecare:  Costești-Stânca, Țuțora-Ungheni, Cioara-Huși, Fălciu-Gotești.

‼ Mai avem nevoie cel puțin 3 linii similare pentru a nu depinde de infrastructura ucraineană de transport. Altfel, dacă Rusia reușește să avarieze nodul de distribuție Novodnestrovsk GES-1 sau Ladâjin, cel puțin nordul țării rămâne pe întuneric, deoarece nu vom avea capacități să transportăm energia procurată. 😣 Dacă și Tiraspolul decide să se joace la butoane la MGRES, întunericul se va extinde.

ℹPentru informare. Moldova are 14 linii de interconexiune cu Ucraina a câte 110kV și 2 linii a câte 330 kV.

📌 Stația back-to-back de la Vulcănești

Recent a fost anunțată sistarea construcției stației back-to-back de la Vulcănești de 600 MW, însă LEA de 400kV de transport al energiei electrice va fi construită. Stația back-to-back este încă un proiect despre care se vorbește de decenii pentru a sincroniza sistemul moldovenesc la cel român, între timp românesc însemnând UE. După sincronizarea în regim de urgență a sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și implicit Moldovei la Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E, nu mai este nevoie de o asemenea stație. ‼ Dar este vital și urgent necesar să construim un sistem care să ne asigure cel puțin transportul sigur, dacă generarea rămâne o aspirație.