A fost creată Rețeaua Tinerilor pentru Pace

Suntem încântați să anunțăm crearea Rețelei Tinerilor pentru Pace, un spațiu deschis tuturor tinerilor/tinerelor din toate regiunile țării care promovează dialogul, cooperarea și implicarea activă a tinerilor în construirea unui viitor sigur și stabil pentru toți.

Rețeaua Tinerilor pentru Pace include o comunitate de fete și băieți din regiunile de nord, sud, centru, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană, fiind construită pe parcursul ultimilor doi ani cu efortul Asociației „Inițiativa pentru Pace/I4P”, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos și UN Women Moldova.

Ce ne propunem să creăm:

✅ Un cadru unde ideile tinerilor/tinerelor pot contribui la consolidarea securității comunitare.
✅ Acces la instruiri, proiecte și evenimente de leadership.
✅ Oportunitatea de a colabora cu alți tineri din toate regiunile țării.
✅ Posibilitatea de a dezvolta inițiative locale pentru pace și securitate.

Alexandru Flenchea, director I4P a menționat că este încrezător că acești tineri pentru 5-10 ani când vor ajunge în poziții decisive vor fi mai responsabili și mai implicați pentru susținerea proiectelor de securitate la nivel local și național. „Sunt fericit că inițiativa creării acestei Rețele a venit de la tineri/tinere și că deja am reușit să intrăm în dialog cu președinția finlandeză a OSCE. Avem nevoie de politici incluzive și inițiative care să încurajeze implicarea civică, toleranța și securitatea. Am încrederea că tinerii cu care lucrăm astăzi vor deveni liderii capabili să consolideze pacea și buna înțelegere în țară și în regiun”, a spus Alexandru Flenchea.

Prezent la eveniment, E.S. Fredericus L.M. (Fred) Duijn, Ambasadorul Extraordinar și  Plenipotențiar al Regatului Țărilor de Jos în Moldova a declarat că sunt multe probleme de rezolvat, iar soluțiile sunt găsite de oamenii care se întâlnesc și discută, aceasta este esența democrației. „Este minunat că tinerii și tinerele din toate regiunile se întâlnesc și comunică în asemenea format. Susținem multe proiecte în Moldova la care vă îndemnăm să aplicați. Când ai o idee de care ești pasionat, deși poate părea mică, se pot face lucruri mari pentru cei din jur. Viitorul este al vostru” a subliniat diplomatul.

Svetlana Andrieș, reprezentantă adjunctă de țară UN Women Moldova a spus că este important să creăm rețele pentru că reprezintă o investiție în viitorul nostru. Schimbările se produc atunci când suntem la o masă. UN Women pledează pentru egalitate de gen în toate proiectele sale și vă oferă prin programele existente oportunități pentru implicare și realizarea propriilor aspirații. Probleme sunt multe, însă vă îndemn să ne axăm pe soluții.

Obiectivul unei rețele de tineri pentru securitate poate varia în funcție de context, dar în general, aceasta își propune:

1. Creșterea conștientizării privind securitatea

  • Informarea tinerilor despre riscuri și amenințări actuale (securitate cibernetică, siguranță comunitară, securitate națională etc.).
  • Promovarea unei culturi a prevenției și responsabilității în fața provocărilor legate de securitate.

2. Dezvoltarea competențelor și educație în domeniul securității

  • Oferirea de instruiri, workshopuri și resurse educaționale pentru dezvoltarea cunoștințelor și abilităților în domeniul securității.
  • Crearea unui mediu de învățare continuă și colaborare între tineri, experți și instituții relevante.

3. Implicarea tinerilor în soluționarea problemelor de securitate

  • Încurajarea participării active în proiecte locale și naționale pentru creșterea securității.
  • Colaborarea cu autoritățile, ONG-urile și instituțiile de securitate pentru inițiative concrete.

4. Crearea unei rețele de sprijin și schimb de informații

  • Facilitarea cooperării între tineri interesați de securitate, atât la nivel local, cât și internațional.
  • Schimb de bune practici și dezvoltarea unei comunități solide de tineri implicați în securitate.

5. Promovarea unor politici de securitate incluzive și sustenabile

  • Susținerea inițiativelor care asigură securitatea în mod echitabil pentru toate categoriile sociale.
  • Implicarea în dezbateri și propunerea de soluții pentru îmbunătățirea politicilor publice legate de securitate.