👀PE SCURT  de pe front

OPINIE

Războiul a intrat aparent într-o fază rutinară, chinuită și fără o perspectivă de dezlegare. Totuși sunt anumite mișcări pe care ar fi bine să le fixăm la această etapă, din cauza impactului potențial.

📌Fractură internă

Se pare că există unele „fisuri” din ce în ce mai mari în rândul protagoniștilor „Operațiunii militare speciale” ruse din Ucraina. Mocnește un conflict între autoritățile oficiale și șeful Grupului Wagner Prigojin. Situația a fost escaladată de Prigojin prin pretenția că Grupului Wagner i se datorează cucerirea Soledar, în timp ce Putin a pus succesul pe seama armatei. Aceste neînțelegeri au potențial de subminare a încrederii în Putin însuși. Numirea lui Gherasimov arată ca o încercare de a readuce situația sub controlul autorităților oficiale și de asumare a oricărui succes de pe teren.

📌Prima linie

Rusia are nevoie de succese, după ofensiva ucraineană din est, unde se pare că a redus poftele rusești până la necesitatea de a păstra regiunea Luhansk, care este o sarcină dificilă pentru ruși la moment. Totodată, pentru Ucraina este esențial ca orice succes rusesc să fie minim și costisitor în materie de oameni și echipament pentru a încetini și a preveni o ofensivă adevărată.

O tentativă de ofensivă pe această direcție ar putea avea loc la sfârșitul lunii/început de februarie. Atunci trupele antrenate în Belarus pot fi aruncate pe front. Cu toate acestea, ‼ dacă Occidentul va furniza echipamente în timp util, am putea asista la un punct de cotitură în conflictul armat și o pauză, deoarece Rusia va avea nevoie de timp pentru mobilizare de forțe și re-echipare.

📌Rusia

Putin a ordonat activarea industriei de război, dar reanimarea va dura. Astfel devine critice

👉Livrarea de armamente din occident pentru Ucraina

👉Timpul efectiv necesar Rusiei pentru a se pregăti corespunzător pentru o ofensivă.

☝️Orice repetare a eșecurilor militare ruse poate genera serioase probleme pentru autoritățile Ruse, chiar dacă aparent Putin controlează opinia publică prin cenzurarea spațiului informațional și sancționarea oricăror critici. 🙃Unde mai pui că nici generali de sacrificat nu prea le-au mai rămas.

📌Ucraina

▪În ciuda tentativelor insistente și brutale ale Rusiei de a demoraliza poporul ucrainean – strategia rusă a eșuat. Armata ucraineană continuă să demonstreze rezultate pe teren.

▪Președintele a reușit să convingă că „bătălia pentru Ucraina” este mai mult decât un conflict regional, fiind o provocare globală, care țintește democrația și valorile civilizaționale.

📌Previziuni

☝️Următoarele luni (3-4) vor demonstra dacă Rusia sau Ucraina vor câștiga avantajul înainte de „dezghețul de primăvară”

☝️Partea care va prelua inițiativa pe teren, în această perioadă va determina ritmul următoarelor 9- 12 luni de confruntare. Dacă Ucraina rezistă, atunci orice este posibil.

Comments are closed.