­čĹÇPE SCURT  de pe front

US Institute of Peace

OPINIE

R─âzboiul a intrat aparent ├«ntr-o faz─â rutinar─â, chinuit─â ╚Öi f─âr─â o perspectiv─â de dezlegare. Totu╚Öi sunt anumite mi╚Öc─âri pe care ar fi bine s─â le fix─âm la aceast─â etap─â, din cauza impactului poten╚Ťial.

­čôîFractur─â intern─â

Se pare c─â exist─â unele ÔÇ×fisuriÔÇŁ din ce ├«n ce mai mari ├«n r├óndul protagoni╚Ötilor ÔÇ×Opera╚Ťiunii militare specialeÔÇŁ ruse din Ucraina. Mocne╚Öte un conflict ├«ntre autorit─â╚Ťile oficiale ╚Öi ╚Öeful Grupului Wagner Prigojin. Situa╚Ťia a fost escaladat─â de Prigojin prin preten╚Ťia c─â Grupului Wagner i se datoreaz─â cucerirea Soledar, ├«n timp ce Putin a pus succesul pe seama armatei. Aceste ne├«n╚Ťelegeri au poten╚Ťial de subminare a ├«ncrederii ├«n Putin ├«nsu╚Öi. Numirea lui Gherasimov arat─â ca o ├«ncercare de a readuce situa╚Ťia sub controlul autorit─â╚Ťilor oficiale ╚Öi de asumare a oric─ârui succes de pe teren.

­čôîPrima linie

Rusia are nevoie de succese, dup─â ofensiva ucrainean─â din est, unde se pare c─â a redus poftele ruse╚Öti p├ón─â la necesitatea de a p─âstra regiunea Luhansk, care este o sarcin─â dificil─â pentru ru╚Öi la moment. Totodat─â, pentru Ucraina este esen╚Ťial ca orice succes rusesc s─â fie minim ╚Öi costisitor ├«n materie de oameni ╚Öi echipament pentru a ├«ncetini ╚Öi a preveni o ofensiv─â adev─ârat─â.

O tentativ─â de ofensiv─â pe aceast─â direc╚Ťie ar putea avea loc la sf├ór╚Öitul lunii/├«nceput de februarie. Atunci trupele antrenate ├«n Belarus pot fi aruncate pe front. Cu toate acestea, ÔÇ╝ dac─â Occidentul va furniza echipamente ├«n timp util, am putea asista la un punct de cotitur─â ├«n conflictul armat ╚Öi o pauz─â, deoarece Rusia va avea nevoie de timp pentru mobilizare de for╚Ťe ╚Öi re-echipare.

­čôîRusia

Putin a ordonat activarea industriei de r─âzboi, dar reanimarea va dura. Astfel devine critice

­čĹëLivrarea de armamente din occident pentru Ucraina

­čĹëTimpul efectiv necesar Rusiei pentru a se preg─âti corespunz─âtor pentru o ofensiv─â.

ÔśŁ´ŞĆOrice repetare a e╚Öecurilor militare ruse poate genera serioase probleme pentru autorit─â╚Ťile Ruse, chiar dac─â aparent Putin controleaz─â opinia public─â prin cenzurarea spa╚Ťiului informa╚Ťional ╚Öi sanc╚Ťionarea oric─âror critici. ­čÖâUnde mai pui c─â nici generali de sacrificat nu prea le-au mai r─âmas.

­čôîUcraina

Ôľ¬├Än ciuda tentativelor insistente ╚Öi brutale ale Rusiei de a demoraliza poporul ucrainean ÔÇô strategia rus─â a e╚Öuat. Armata ucrainean─â continu─â s─â demonstreze rezultate pe teren.

Ôľ¬Pre╚Öedintele a reu╚Öit s─â conving─â c─â ÔÇ×b─ât─âlia pentru UcrainaÔÇŁ este mai mult dec├ót un conflict regional, fiind o provocare global─â, care ╚Ťinte╚Öte democra╚Ťia ╚Öi valorile civiliza╚Ťionale.

­čôîPreviziuni

ÔśŁ´ŞĆUrm─âtoarele luni (3-4) vor demonstra dac─â Rusia sau Ucraina vor c├ó╚Ötiga avantajul ├«nainte de ÔÇ×dezghe╚Ťul de prim─âvar─âÔÇŁ

ÔśŁ´ŞĆPartea care va prelua ini╚Ťiativa pe teren, ├«n aceast─â perioad─â va determina ritmul urm─âtoarelor 9- 12 luni de confruntare. Dac─â Ucraina rezist─â, atunci orice este posibil.