Comunitatea de tineri și tinere  pentru pace, de pe ambele maluri ale râului Nistru,  s-au întrunit și au celebrat realizările obținute

Comunitatea de tineri și tinere  pentru pace, de pe ambele maluri ale râului Nistru,  s-au întrunit și au celebrat realizările obținute în cadrul Proiectului „Tinerii pentru Pace și Egalitate de pe ambele maluri ale Nistrului” care și-a încheiat activitatea. Aceștia au discutat despre pace, incluziune, reziliență,  activism civic, precum și au demonstrat funcționalitățile celor două instumente digitale „Youth connect” și „Tell me”,  dezvoltate în cadrul proiectului.

Alături de participanți, la evenimentul final au fost prezenți Alexandru Flenchea, directorul Initiative 4 Peace / I4P, Dr. Doina Bordeianu, directoarea A.O. Centrul de Consultanță și Educație Civică, Svetlana Andrieș, reprezentantă adjunctă de țară UN Women, formatori și formatoare, parteneri etc.  Invitați speciali au fost deputatul Roman Roșca, președintele Comisiei  speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a țării, Veaceslav Ursu, Șeful Reprezentanței Varnița a Oficiului Avocatului Poporului  și Yan Feldman, președintele Consiliului pentru egalitate.

Tinerii și tinerele au adresat, între altele, o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei, țară care urmează să preia președinția OSCE din anul viitor în care au subliniat interesul lor pentru pace și coeziune socială. Răspunsul diplomaților finlandezi a fost prezentat la evenimentul final.

Proiectul „Tineri pentru PACE și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului” a instruit peste 70 de tinere și tineri din întreaga țară, inclusiv regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Pe parcursul anilor 2023-2024 au fost organizate instruiri susținute de formatoare și formatori cu un bagaj profesional solid obținut în serviciul public, societatea civilă, domeniul academic.

Participanții și participantele la program s-au întâlnit cu demnitari și funcționari de nivel înalt din Moldova și din rândul partenerilor internaționali cu care au discutat despre pace, negocieri de pace, geneza și reglementarea conflictelor.

În cadrul Proiectului „Tineri pentru PACE și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului”, I4P, în  parteneriat cu Centrul de consultanță și Educație Civică, cu susținerea UN Women, a organizat un curs de STEM pentru fete și femei pentru a le ajuta să obțină noi competențe care să le faciliteze ulterior găsirea unui loc de muncă bine plătit, un hackathon pentru tinere și tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, în cadrul căruia au fost identificate 5 idei, dintre care două au fost dezvoltate ulterior în aplicații digitale. De asemenea, în cadrul proiectului, a fost organizată o Școală de liderism pentru pace pentru fete și femei, precum și o Tabără de vară pentru tinere și tineri din toate regiunile țării. Aceste activități au pus în contact oameni de diferite vârste, profesii, etnii și i-au ajutat să vadă cât de multe lucruri îi unesc.

Unul din obiectivele Proiectului a fost ca, dincolo de cunoștințe și abilități noi, participantele și participanții să creeze o comunitate a tinerilor militanți pentru pace, reziliență și securitate. Participarea repetată a tinerilor/tinerelor la evenimentele din cadrul Proiectului este unul din indicatorii că acest obiectiv a fost atins. Această rețea, neformalizată, funcționează, de asemenea, prin contactele pe care tinerii le susțin și le dezvoltă.

Proiectul „Tinerii pentru Pace și Egalitate de pe ambele maluri ale Nistrului”, a fost realizat de Initiative 4 Peace în parteneriat cu A.O. Centrul de Consultanță și Educație Civică în cadrul proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, implementat în comun de către Oficiul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD, UN Women, și a fost finanțat prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii (UN PBF).