OPINIE
Presa de azi titrează că Moldelectrica recomandă să deschidem mai rar frigiderul. Comentariile sunt împărțite, unii cred că ții cu Putin dacă nu vrei să urmezi sfatul, alții dimpotrivă înjură de mamă și tată situația și pe oricine îl cred responsabil de situația creată. Toate reacțiile sunt emotive, siropoase și cert ponturile pentru economisirea energiei nu au lăsat prea mulți oameni în zona neutră.
Emoții
Este firesc să fim nemulțumiți de orice înrăutățire a calității vieții. Este firesc să vrem mai mult și mai cald, altfel ca specie nu am fi ieșit din peșteră. Mai puțin firesc este să ne bucurăm, deși este normală reacția tolerantă și cooperantă în actuala conjunctură regională. Cel mai important în această situație, deloc nouă pentru cetățenii din Moldova care de 30 de ani sunt rugați să fie înțelegători, este să rămânem cât mai raționali, măcar și pentru că nu avem alegere.
Avem deficit de gaz și energie electrică, înjurăm și/sau acceptăm, când furnizorul de gaze ne cere să fierbem apă la energie electrică, iar furnizorul de energie electrică ne cerem să o facem „la foc”. Toți vor să facem economie nu pentru a salva urșii panda, jungla Amazoniei și planeta, nu. Ca să ajungem la asemenea aspirații trebuie să avem asigurate nevoile primare. Ni se cere economia resurselor pentru că altfel riscăm să nu le avem deloc, dar și pentru că bugetul public este subțire.
Ce anume economisim?
Dincolo de obiectivele globale care țintesc resursele pe planetă, în prezent ducem lipsă de infrastructură de transport, nu de resurse. Există suficiente gaze naturale, nu există suficientă capacitate de transport pentru toate zonele unde există cerere. Există suficient gaz lichefiat, nu există suficiente terminale și tankere LNG în Europa. Există suficiente grâne, nu există suficiente rute de transport. Deci economisim pentru ca să dăm suficient timp și/sau bani ca resursele vitale să ajungă acolo unde sunt așteptate.
De ce ne supărăm?
Dincolo de dorința firească de a trăi mai bine, nu mai rău, este neplăcut că suntem tratați ca niște bebeluși. Pare că s-a lansat un concurs de idei trăsnite pe mapamond în rândul oficialilor: ba să nu deschidem frigiderul, ba sa facem duș în doi, ba să gătim la foc. Rețelele de socializare ne-au făcut mai superficiali, mai vizuali, dar nu ne-au tâmpit. Fiecare din noi știe câți bani face și poate calcula dacă-și mai permite să cheltuie ca iarna trecută sau coboară temperatura. Nu avem nevoie să fim îndemnați să ne mai punem un pulover în casă, o facem din cauza tarifului. Într-o situație cum este cea de acum, asigurările generale și atitudinile paternaliste gen tu fii cuminte și fă ce-ți zic, noi avem grijă de restul, pot duce la pierderea încrederii și polarizare dramatică a societății, pentru că sunt prea multe breșe, prea de jos startul ca să meargă cum se promite.
Solidari
Moldovenii sunt săraci de când lumea și cam tot de atunci se supun, strâng cureaua și plătesc. Fiecare decizie ANRE este mai eficientă decât 10 campanii de sensibilizare.
Încă în martie 2017 ANRE a stabilit că dacă ai contor sofisticat, poți avea tarif diferențiat în funcție de oră. Adică să plătești mai puțin pentru KWT în ore de noapte, fix ce ni se cere acum. Doar că asta a rămas pe hârtie pentru că șirul logic de diferențiere a tarifelor nu a fost dus de la consumator până la producător, or furnizorul a zis că nu face binefacere. Dacă nu i se vinde energie electrică mai ieftină noaptea, nu are cum să ne-o vândă el mai ieftin.
Altfel spus, dacă autoritățile spunând A, ar fi spus făcut și B, nu ar fi nevoie de sfaturi despre cum să ne organizăm treburile casnice.