OPINIE
Principala realizare militară a anului 2022 este anularea percepției că armata Rusiei este a unei superputeri. Când Rusia și-a lansat „operațiunea militară specială”, în Ucraina, avea în plan un scurt război care să revizuiască evenimentele din 1991 și să anuleze independența Ucrainei. Cu toate acestea, pe final de an, Rusia nu și-a atins obiectivele, iar armata rusă a înregistrat retrageri succesive și înfrângeri pe câmpul de luptă.
Faza inițială
În pofida unor succese inițiale foarte curând a devenit evident că lucrurile nu merg conform planului. Probabil cea mai mare greșeală a fost cea de a subestima unitatea și rezistența națiunii ucrainene și calitățile de lider ale președintelui Zelensky.
După 2014 armata ucraineană s-a dezvoltat într-o forță militară capabilă și eficientă ceea ce i-a permis să riposteze cu o îndemânare și o ferocitate neașteptate, ducând la pierderi devastatoare ale Rusiei. Rusia a fost nevoită să se retragă complet din nordul Ucrainei după o lună de război și s-a concentrat pe ocuparea întregii regiuni Donbas.
Faza 2. Donbas
În vară a devenit evident că și aici Rusia nu a calculat bine și nu reușește să-și stabilească controlul asupra regiunii Donbas. Armata rusă a fost mai întâi învinsă în regiunea Harkiv și apoi forțată să se retragă din Kherson, singura capitală regională ucraineană cucerită de Rusia. Retragerea din Kherson a avut importanță nu doar strategică, dar și simbolică întrucât s-a produs la săptămâni distanță de la anexarea formală a acestei regiuni de către Federația Rusă.
Faza 3. Demascarea
Până în toamnă Rusia a arătat că îi lipsesc capacitățile militare care se prezuma că le are: incapacitatea de a utiliza superioritatea aeriană, de a asigura aprovizionarea logistică, de a purta lupte urbane, lipsa de echipamente adecvate și incoerența conducerii militare, incapacitatea de a menține moralul.
Încurajată de lipsa unui răspuns hotărât la războiul împotriva Georgiei în 2008 și la anexarea Crimeii în 2014 Rusia a subestimat solidaritatea și sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Livrările de arme occidentale au oferit armatei ucrainene instrumentele militare necesare pentru a-și apăra țara și a-și asigura succesele.
Faza4. Pământ pârjolit
Schimbarea de tactică s-a produs în octombrie când Rusia a început targetat să distrugă infrastructura civilă, în special infrastructura energetică. În pofida calculelor Moscovei deficitul de lumină, căldură și apă la robinet nu a subminat determinarea ucrainenilor de a-și apăra țara, dimpotrivă le-a consolidat unitatea și hotărârea de a rezista și de a învinge.
2023
Rusia nu este pregătită să-și recunoască înfrângerea și nici ucrainenii să cedeze. Deși în ultimele săptămâni Putin deschis face apel la negocieri, precondițiile înaintate de liderul rus (recunoașterea anexărilor și renunțarea la integrarea în NATO) sunt total inacceptabile pentru Ucraina și pentru aliații ei din occident. Un armistițiu (care ar fi un scenariu aproape râvnit pentru ruși) nu pare să fie fezabil la moment, întrucât la Kyiv și în capitalele aliaților există convingerea că Rusia ar profita de răgaz pentru a-și aduna noi forțe pentru o nouă ofensivă în viitorul apropiat. Aparent, cât timp Putin rămâne la putere, războiul continuă.
Vor continua ofensive rusești tactice în Donbas în încercarea de a consolida controlul regiunii, am putea fi martori ai unei noi ofensive împotriva Kievului, dar aproape cert putem exclude operațiuni mari în sudul Ucrainei.
Ucraina va depune toate eforturile pentru a elibera teritoriile ocupate și anexate pentru că ultimul lucru pe care și-l dorește este intrarea războiului în faza de „război de tranșee”, sau în cea de conflict înghețat.
La moment niciuna din țările beligerante nu are suficiente forțe pentru victorie, iar ceea ce împiedică occidentul să-i livreze Ucrainei echipamente ofensive suficiente este teama că Rusia ar recurge la arme nucleare dacă forțele ucrainene ar ajunge în Crimeea. Or asta înseamnă că dacă nu cedează vreuna din părți, sau dacă toți actorii implicați nu se sincronizează în acceptarea revenirii la status-quo din 23 februarie 2022, războiul va continua.