PE SCURT despre informații, serviciul de informații

https://playtech.ro

OPINIE

Dezinformarea – fenomenul și noțiunea, laolaltă – a devenit un instrument nu doar periculos, dar și util pentru mulți, pentru cei are dezinformează și pentru cei care luptă cu primii. Dincolo de problema de poluare a mediului informațional pe care și unii și alții o fac, există problema autocenzurii. Nu zici de rău să nu fii scris la răi, și nici de bine, să nu fii scris la susținători. În aceste condiții mai tare se aude vocea celor care vorbesc, nu a celor care gândesc.

📌Despre media
…ori deloc

După declarațiile directorului SIS care a echivalat Telegram cu Darknet, am simțit un ușor iz de „…am tăcut pentru că eu nu-s… și când au venit după mine nu mai era nimeni” și am decis să aducem o singură cifră – în 9 luni am plătit impozite în bugetul public de peste 400 mii de lei din activitatea acestui canal. Oficial, cu contabilitate pe alb și contracte. Toate știrile au sursele indicate. Nu facem știri din știri străine și nu parazităm pe munca colegilor din presă.

💭Atacul asupra platformei pe care am ales-o ca fiind cea mai simplă, ieftină și cu public targetat, vrei – citești, nu vrei – te dezabonezi, fără algoritm sofisticat, ar putea să coste țara noastră bani, pentru că donatorii care ne susțin de la o vreme și care sunt de pe partea bună a istoriei, ar putea să se întrebe dacă merită să investească în dezvoltarea unui canal care iată poate fi tras pe linie moartă pentru că platforma nu răspunde interpelărilor SIS.

💬Pentru că este în trend, am avut o discuție captivantă cu IA pe chat.openai despre ce este Telegram și Inteligența Artificială, indubitabil inferioară capacităților unor servicii speciale, crede că această platformă este cunoscută pentru concentrarea pe securitate și confidențialitate, deoarece oferă criptare end-to-end pentru toate funcțiile sale de mesagerie și apeluri vocale. (Oferă, nu bagă pe gât. Remarcă în contextul scurgerilor care au ”discreditat” instrumentul), fiind deosebit de popular în țările cu o istorie de cenzură sau supraveghere guvernamentală.

📌Mai departe

Se poate mult vorbi despre război hibrid, despre libertăți care pălesc în fața nevoii de securitate sau despre criteriile de catalogare a discursurilor și acțiunilor. Dar interdicțiile nu fac decât să focuseze atenția asupra unor zone sensibile și să crească rândurile nemulțumiților care se vor refugia mereu pe platforme neinterzise, încă.

Americanii au ales să intre în joc. Citându-l pe Secretarul de Stat SUA Blinken, suntem într-un avion care se deplasează cu viteză la mii de km deasupra pământului și încercăm să setăm reguli pentru deplasarea lui. Cam cu aceasta spun că se ocupă oameni care investesc bugete grase pentru contracararea dezinformării și deconectarea surselor nocive de informare. Americanii au ales să intre în joc. Departamentul de Stat are din 2016 un departament întreg de oameni tineri, creativi care urmăresc narativele nocive și vin cu soluții de comunicare – tehnice și ingenioase – pentru contracararea dezinformării, dar în special pentru informare.

✋Problema nu este în platforme, ci în incapacitatea de a le utiliza potențialul cu maximă utilitate și de a proteja proprii cetățeni de conținut cu adevărat periculos. Mai este și deficitul de imaginație pe partea de comunicare instituțională, dar nu e grav.

📌Rețineți

▪️O știre lungă nu este neapărat completă și bună. Cel mai des este doar lungă
▪️Un comunicat cu noutatea în al treilea aliniat nu este oficial, este prost scris
▪️Limbajul de lemn sau prea sofisticat nu îmbracă informația într-o ținută oficială, plictisește

Oamenii au nevoie de glume, de meme-uri, de poze cu oameni vii, au nevoie să plângă și să se bucure, iar😉 când au nevoie de informații fără condimente vin la noi și nu doar. Important este să aibă alegere și să fie educați de mici să știe să aleagă.