­čĹÇPE SCURT despre

iea

OPINIE

Ultimul raport al Agen╚Ťiei Interna╚Ťionale de Energie arat─â c─â ├«ntreaga lume tr─âie╚Öte cea mai mare criz─â energetic─â din istorie ╚Öi prima cu adev─ârat global─â. Dincolo de date, foarte curioase ╚Öi utile, raportul constat─â c─â

ÔŚŻRusia a pierdut pentru totdeauna principala sa pia╚Ť─â pentru produsele energetice ÔÇô Europa

ÔŚŻActuala criz─â d─â un imbold nesperat dezvolt─ârii surselor regenerabile, care vor fi principala surs─â de energie ├«n viitorul apropiat cu toate beneficiile conexe.

ÔŚŻMai multe oportunit─â╚Ťi pentru economie, ╚Ötiin╚Ť─â, dezvoltare generate de aceast─â criz─â major─â

Ôä╣Moldova apare ├«n lista ╚Ť─ârilor cu cel mai trist prezent, fiind singurul stat european ├«n continuare dependent 100% de gazul rusesc ╚Öi singura f─âr─â vreo perspectiv─â conturat─â pentru viitor. (Serbia care ne ╚Ťinea companie, din 2024 va avea conexiuni suplimentare care o vor elibera de dependen╚Ťa total─â de ru╚Öi).

­čôîPartea plin─â a paharului

Singurul c├ó╚Ötig de moment al ╚Ť─ârii din aceast─â istorie a crizelor este c─â teritoriul din st├ónga Nistrului este mai integrat, inclusiv ├«n percep╚Ťia public─â, dec├ót a fost vreodat─â ├«n ultimii 30 de ani. Ne-am trezit ╚Öi s-au trezit reintegra╚Ťi vital printr-o singur─â infrastructur─â energetic─â. Aceasta chiar dac─â Tiraspolul ironizeaz─â pe seama str─âzilor neiluminate ale Chi╚Öin─âului, iar la Chi╚Öin─âu lumea e sup─ârat─â c─â peste Nistru au lumin─â ╚Öi c─âldur─â pe gratis, din gazul pl─âtit de noi.

­čôîContradic╚Ťii la nivel ├«nalt

­čĹë├Ändemnul negociatorului ╚Öef de la Tiraspol pentru Chi╚Öin─âu s─â mearg─â la Moscova, dac─â vrea lumin─â, a fost precedat de confesiunea ÔÇ×prim-ministruluiÔÇŁ transnistrean c─â tentativele Transnistriei de a avea livr─âri separate de Moldova au e╚Öuat.

­čĹëDac─â malul drept al Nistrului nu va primi suficient─â energie electric─â din prima zi a lunii noiembrie, atunci regiunea transnistrean─â nu va primi gaz (https://tv8.md/2022/28/10/regiunea-transnistreana-va-primi-mai-putin-gaz-in-noiembrie-spinu-nu-ne-vor-livra-suficienta-electricitate-nu-vor-primi-gaz/213925)

­čĹëRepro╚Ö─âm Tiraspolului c─â ├«╚Öi construie╚Öte toat─â economia pe gazul ÔÇ×gratuitÔÇŁ preluat de la Moldovagaz, ├«ns─â ne-am obi╚Önuit cu electricitatea ieftin─â produs─â din gazul ÔÇ×gratuitÔÇŁ. Or dac─â MoldGRES ar pl─âti pre╚Ťul adev─ârat pentru gaz, nu 174 dolari c├ót pl─âte╚Öte acum administra╚Ťiei regiunii, lumina de la ei nu ar costa USD 70 per MWh, nemaivorbind de mai pu╚Ťin de USD 50 c├ót era p├ón─â recent.

Ôä╣├Äntre timp, datoria pe care nimeni nu inten╚Ťioneaz─â s─â o achite, a trecut de USD 8 miliarde. Dependen╚Ťa de resursele ruse╚Öti ├«nsemn─â nu doar gaz alternativ, dar ╚Öi o solu╚Ťie alternativ─â pentru dependen╚Ťa de energia electric─â oferit─â ÔÇ×generosÔÇŁ de Moscova prin MoldGRES.

­čôîRepetarea- mama ├«nv─â╚Ť─ârii ├«n╚Ťelegerii

ÔŚŻIntegrarea ├«n UE ├«nseamn─â implicit reintegrarea Transnistriei

ÔŚŻReintegrarea Transnistriei ├«nseamn─â sf├ór╚Öitul aranjamentelor cu gazul furat de la Moldovagaz ╚Öi cu energia electric─â ieftin─â

ÔŚŻSf├ór╚Öitul actualului model de asigurare a Moldovei cu energie ├«nseamn─â investi╚Ťii uria╚Öe ├«n  infrastructura de transport a energiei din surse alternative ╚Öi ├«n producere.

Securitate energetic─â vine la pachet cu independen╚Ťa ╚Öi ├«nseamn─â u╚Öor mai mult efort dec├ót cere starea de urgen╚Ť─â.