OPINIE care contravine opiniei I4P
Ultimul discurs al lui Putin este întors pe dos și pe față de presă și analiști care nu obosesc să găsească inexactități, falsuri și sperietori în tot ce a spus președintele rus, probabil lider al topului celor mai detestați și celor mai vinovați de păcate planetare om.
Ce a spus în linii mari Putin
Că ordinea internațională a fost erodată și substituită cu reguli neclare și inventate, că există o criză sistemică, ca occidentul nu este unit comite greșeli sistemice și escaladează situația conștient de dragul hegemoniei. A mai vorbit despre ignorarea suveranității statelor, lipsa de respect pentru tradiții și unicitatea fiecărei țări, contestarea intereselor statelor și impunerea unor reguli unice care ar pune în pericol ordinea mondială, ar simplifica, ar primitiviza lucrurile, valorile, abordările. Că este nevoie de o discuție pe picior de egalitate pentru toți despre noua ordine de securitate.
A vorbit despre ecologie și riscuri legate de reducerea bio-diversității cu multiple citate și cu bogate paralele din geopolitică. A blamat cancel culture și a formulat un demers defensiv la adresa doctrinei liberale. S-a amuzat pe seama curentului care pune toate nevoile în vina Kremlinului, precum și a pus o reprezentație despre toleranță și morală tradițională.
Dincolo de cuvinte
Dincolo de inexactități istorice și semantice, dincolo de ce i se poate imputa lui Putin ca fiind un pioner în interpretarea și adaptarea regulilor după bunul său plac, acest demers este important și poate fi periculos dacă va fi în continuare tratat de pe poziția ”Ce-ar mai putea spune și acest tiran expirat și sângeros”.
Putin s-a adresat lumii, nu rușilor care sigur ar avea multe de-i reproșat la capitolul libertății de alegere și creație și nu doar.
Putin s-a adresat tuturor celor care nu sunt mulțumiți de guvernele lor și a utilizat cele mai sensibile zone cum sunt bunăstarea, siguranța, încrederea în viitor
Putin s-a adresat tuturor stataliștilor din toate țările de pe glob cu un discurs care punctează cu o precizie chirurgicală nemulțumirile legate de valori neîmpărtășite, dar impuse, putere limitată de decizie pentru guvernele naționale, interes colectiv în detrimentul celui național.
Putin s-a adresat intelectualilor și celor cu aer de intelectual sau artist, care sunt frustrați și supărați pe ostracizarea celor care ies din tipare și pe limitarea libertăților, inclusiv de exprimare de dragul corectitudinii politice.
Au fost alese cele mai sensibile și mai vulnerabile zone și au fost țintite cu grijă grupurile sociale și frustrările naționale ale statelor mici și mari. Este o mostră clasică de discurs manipulator foarte bun și în același timp extrem de periculos. Dacă regăsindu-ne în lucrurile punctate de liderul rus am avea naivitatea să credem că dânsul ar fi purtătorul acestor valori și idei, am risca să ne trezim susținători ai atrocităților comise la ordinul lui.
Managementul riscurilor
În același timp, negarea nemulțumirilor, frustrărilor și doleanțelor pedalate abil de Putin este prima greșeală pe care o poate comite occidentul și guvernele naționale. Persiflarea și căutarea erorilor factologice este a doua greșeală care îi poate aduce pe cei respinși, etichetați pe nedrept ca fiind pro-ruși/pro-război în brațele tiranului rus. A treia greșeală este să se încerce anihilarea oponenților politici, diminuarea importanței problemelor și justificarea tuturor dificultăților cu bine-cunoscuta mâna Moscovei. Problemele trebuie rezolvate prin compromis și discuții deschise, iar opiniile diferite -respectate.
Este extrem de important astăzi ca civilizația occidentală, și noi cei cu aspirații, să nu preluăm tacticile regimurilor autoritare. Putin este un manipulator de clasă, să nu cădem în capcanele pe care le întinde!