Acordul din 1992

5 cele mai răspândite mituri despre Acordul din 21 iulie 1992, cunoscut drept „Acord de încetare a focului” 

Mitul 1: Acordul este un tratat internațional 

Realitate: Deși a fost semnat de Președinții Moldovei și al Rusiei, Acordul nu a fost ratificat de parlamentele celor două țări. Mai mult, nu se regăsește în registrul actelor juridice al Republicii Moldova, nu figurează în lista tratatelor bilaterale moldo-ruse nici pe site-ul Ministerului de Externe al Moldovei, nici cel al Federației Ruse.

Deci, deși a produs și produce în continuare efecte pe teren, statutul juridic al acestui document este, cel puțin, dubios. 

Mitul 2: Acordul a dus la încetarea focului, sfârșitul războiului și a adus pace. 

Realitate: Războiul a fost început și terminat de ruși. Armata a 14-a a Federației Ruse a amenințat Republica Moldova și România cu agresiune militară și a forțat Chișinăul cu puterea armelor să înceteze acțiunile militare.  

Semnarea Acordului nu a fost decât o formalitate care a camuflat șantajul rusesc creând o aparență de decență. 

Mitul 3: Acordul stipulează desfășurarea operațiunii de menținere a păcii. 

Realitate: Documentul semnat pe 21 iulie 1992 nu conține sintagme „pacificatori” sau „operațiune de menținere a păcii”. De fapt vorbește despre „contingente militare ale părților”, adică ale 🇲🇩🇷🇺 și ale regiunii transnistrene, care urmau să fie dislocate în Zona de Securitate (ZS).  

ZS urma să fie demilitarizată, lucru care nu s-a mai întâmplat.  

În consecință, regiunea transnistreană menține nu doar militari înarmați la posturi de control, dar și unități militare în ZS. 

Mitul 4: Acordul a produs „cea mai de succes operațiune de menținere a păcii” care timp de 30 de ani nu a admis nici un foc de arme și a prevenit noi pierderi de vieți omenești. 

Realitate: După sfârșitul războiului din 1992 în ZS s-a tras de mai multe ori. 1. Pe 15 iulie 2005, când un pacificator rus a tras în direcția unei mulțimi de localnici pe podul de la Vadul-lui-Vodă. 2. Pe 1 ianuarie 2011 pe același pod un alt pacificator rus l-a împușcat mortal pe Vadim Pisari în vârstă de 18 ani.  

La fel, în acești 30 de ani cel puțin 2 pacificatori s-ar fi sinucis la post cu arma din dotare. 

Mitul 5: Moldova se pregătește să denunțe Acordul. 

Realitate: Cât de tentant nu ar suna ideea de a denunța acordul care oferă un soi de temei legal militarilor ruși să se afle pe teritoriul țării noastre, este clar că denunțarea lui nu ar schimba situația de pe teren.  

Ce poate fi mai inutil, jenant și umilitor decât să denunți acest Acord dubios și să rămâi cu armata rusă pe teritoriul tău care în continuare nu ar mai fi obligată să păstreze nici măcar aparențele unei legalități și te-ar sfida pe gratis?  

…și aceasta e cam tot ce merită să știm despre acest Acord semnat acum 30 de ani