un.org
0

👀PE SCURT despre pace

OPINIE

Amenințarea (reiterată) a lui Putin cu bomba nucleară a dezlegat misterul amânării cu 12 ore a adresării Președintelui rus. În stilul său obișnuit Putin a profitat de diferența de fus orar, lipsind oponenții de timp pentru reacție coordonată. A anunțat planurile de anexare a teritoriilor ucrainene când liderii mondiali se îndreptau spre New York și a amenințat cu război nuclear în ziua deschiderii lucrărilor Adunării Generale ONU, de Ziua Internațională a Păcii.

…și totuși reacția, fără timp pentru coordonare, a fost univocă- PACE. Se pare că dealul propus de Putin a rămas nedescifrat sau răspunsuri binare într-o asemenea situație nu există.

📌Liderii țărilor membre ale Consiliului Permanent de Securitate

👉Au condamnat și au atenționat

👉Au reconfirmat că nu vor recunoaște anexările teritoriilor ocupate

📌Adițional

☝️UE (Josep Borrell și Ursula von de Leyen): Au anunțat că va urma un nou pachet de sancțiuni

☝️SUA, Franța, China și India, Ungaria și mulți alții: Au făcut apel la pace necondiționată și nevoia de a opri aceasta continuă escaladare lipsită de sens.

‼Președintele SUA a nuanțat mesajul menționând că un război nuclear nu trebuie început și nu poate avea învingători. Secretar General NATO, de altă parte, a nuanțat că într-un război nuclear Rusia nu va putea ieși învingătoare.

În general, de această dată amenințările au fost luate pe bune, astfel că liderii mondiali au vorbit în principal despre pace, nu despre război. Declarațiile puternice de altă dată despre înfrângerea lui Putin au fost înlocuite cu discursuri despre nevoia de a termina această istorie care nu promite nimic bun.

📌Liderul Ucrainei

A spart consensul pacifist cu un nou discurs puternic, tranșant și care a oferit Kremlinului răspunsul la oferta alegorică din ajun. Zelensky tranșant a spus că nu poate lăsa armata rusă pe teritoriul ucrainean, căci ar însemna un război amânat. Respectiv ucrainenii vor lupta până la eliberarea întregii țări și resping șantajul rusesc care presupune resemnarea cu pierderile teritoriale, altfel s-ar putea ajunge la război nuclear. Mobilizarea a fost doar o măsură intermediară care să dea timp de gândit.

Chiar dacă discursul lui Zelensky a fost mai mobilizator decât decretul lui Putin, ar fi greșit să ne grăbim cu concluzii. Amenințările lui Putin au pus China și India în situația de a se distanța de Rusia. Putin a ridicat miza prea tare, dar și ceilalți s-au speriat tare. 👀 Urmărim.