PE SCURT despre contraofensivă

OPINIE

Războiul din perspectiva spectatorilor a înțepenit de ceva vreme. Din perspectivă militară accentul s-a pus pe apărare și fortificarea pozițiilor.

📌Ce fac rușii

Rușii au săpat sute de km de tranșee în sud, inclusiv în interiorul propriului teritoriu în Belgorod și Kursk, au fortificat zona de nord și Crimeea, în așteptarea contraofensivei ucrainene. Au continuat atacurile cu rachete în zone în care, cred ei, 🇺🇦 și-ar concentra forțele, dar lovind cu precădere în infrastructura civilă.

📌Constatare

În ciuda pierderilor majore de oameni și echipamente, Rusia nu este înfrântă, iar Ucraina nu are capacitatea militară de a-și relua întreg teritoriul ocupat.

📌Contraofensivă

Sigur da! Toate indiciile arată că pregătirile pentru o contraofensivă sunt aproape finalizate.

◽️Rusia a avut timp să se pregătească, a recrutat și antrenat noi soldați, a construit poziții defensive puternice și nu va putea fi luată prin surprindere.

◽️Ucraina a primit aproximativ 1.550 de vehicule blindate, peste 150 de unități de artilerie, rachete sol-aer, autospeciale și vehicule de deminare și alte echipamente specializate, plus cca 230 de tancuri. Mii de ucraineni au fost instruiți în afara Ucrainei. Potrivit unor surse, 🇺🇦 ar avea 9 brigăzi pregătite pentru contraofensivă, iar alte surse indică chiar 12 brigăzi.

⁉️Cum

Poate fi o contraofensivă mare sau ofensive simultane mai mici.

⁉️Unde

👉Cea mai logică axă pentru contraofensivă ar fi Sudul (linia frontului Zaporizhzhya), eventual pentru a avansa până la Melitopol și, posibil, Berdiansk. Acest lucru ar crea o pană între forțele ruse din sud-vest și sud și ar întrerupe liniile cruciale de aprovizionare către Crimeea, punând presiune asupra tuturor forțelor ruse din sud, deoarece HIMARS ar putea viza toate liniile de aprovizionare rusești și Crimeea însăși. Cu toate acestea, Rusia a pregătit deja linii defensive în zonă, astfel că în acest caz ucrainenii ar fi atacați din 2 părți și din aer.

👉Există și opțiunea unor contraofensive mai mici în regiunea Kherson, deși aceasta implică traversarea râului, care este o acțiune cu risc ridicat. Avantajul ar fi, în caz de succes, blocarea unui număr mare de forțe ruse și împiedicarea acestora să asiste eventuale ofensive spre Melitopol sau Berdiansk.

👉Ucraina ar putea ataca între Svatove și Kreminna, eventual și la sud de Kreminna, de Bakhmut, pentru a prelua controlul principalei linii de aprovizionare rusă de la Belgorod. Acest lucru ar arunca înapoi cu cca 40-50 km trupele rusești și ar elibera teritoriul ucrainean din est, care ar fi mai ușor de apărat.

⁉️Când

În funcție de vremea de afară și evoluțiile de pe teren. Avansări rapide pe teren noroios nu se prea fac, astfel ne-am putea aștepta la acțiuni pe la mijlocul lui mai.

💭Se poate spune că, cu cât obiectivele atinse sunt mai mari, cu atât este mai probabil ca Occidentul să-și sporească sprijinul militar în anticiparea unei victorii ucrainene rapide. Și, respectiv, cu cât obiectivele sunt mai mici, cu atât conflictul va dura mai mult. Mulți sunt tentați să vadă Summit-ul NATO din iulie, ca pe o dată până la care Ucraina trebuie să obțină un succes semnificativ pentru a asigura sprijinul occidental consolidat și continuu.