👀PE SCURT despre

iea

OPINIE

Ultimul raport al Agenției Internaționale de Energie arată că întreaga lume trăiește cea mai mare criză energetică din istorie și prima cu adevărat globală. Dincolo de date, foarte curioase și utile, raportul constată că

◽Rusia a pierdut pentru totdeauna principala sa piață pentru produsele energetice – Europa

◽Actuala criză dă un imbold nesperat dezvoltării surselor regenerabile, care vor fi principala sursă de energie în viitorul apropiat cu toate beneficiile conexe.

◽Mai multe oportunități pentru economie, știință, dezvoltare generate de această criză majoră

ℹMoldova apare în lista țărilor cu cel mai trist prezent, fiind singurul stat european în continuare dependent 100% de gazul rusesc și singura fără vreo perspectivă conturată pentru viitor. (Serbia care ne ținea companie, din 2024 va avea conexiuni suplimentare care o vor elibera de dependența totală de ruși).

📌Partea plină a paharului

Singurul câștig de moment al țării din această istorie a crizelor este că teritoriul din stânga Nistrului este mai integrat, inclusiv în percepția publică, decât a fost vreodată în ultimii 30 de ani. Ne-am trezit și s-au trezit reintegrați vital printr-o singură infrastructură energetică. Aceasta chiar dacă Tiraspolul ironizează pe seama străzilor neiluminate ale Chișinăului, iar la Chișinău lumea e supărată că peste Nistru au lumină și căldură pe gratis, din gazul plătit de noi.

📌Contradicții la nivel înalt

👉Îndemnul negociatorului șef de la Tiraspol pentru Chișinău să meargă la Moscova, dacă vrea lumină, a fost precedat de confesiunea „prim-ministrului” transnistrean că tentativele Transnistriei de a avea livrări separate de Moldova au eșuat.

👉Dacă malul drept al Nistrului nu va primi suficientă energie electrică din prima zi a lunii noiembrie, atunci regiunea transnistreană nu va primi gaz (https://tv8.md/2022/28/10/regiunea-transnistreana-va-primi-mai-putin-gaz-in-noiembrie-spinu-nu-ne-vor-livra-suficienta-electricitate-nu-vor-primi-gaz/213925)

👉Reproșăm Tiraspolului că își construiește toată economia pe gazul „gratuit” preluat de la Moldovagaz, însă ne-am obișnuit cu electricitatea ieftină produsă din gazul „gratuit”. Or dacă MoldGRES ar plăti prețul adevărat pentru gaz, nu 174 dolari cât plătește acum administrației regiunii, lumina de la ei nu ar costa USD 70 per MWh, nemaivorbind de mai puțin de USD 50 cât era până recent.

ℹÎntre timp, datoria pe care nimeni nu intenționează să o achite, a trecut de USD 8 miliarde. Dependența de resursele rusești însemnă nu doar gaz alternativ, dar și o soluție alternativă pentru dependența de energia electrică oferită „generos” de Moscova prin MoldGRES.

📌Repetarea- mama învățării înțelegerii

◽Integrarea în UE înseamnă implicit reintegrarea Transnistriei

◽Reintegrarea Transnistriei înseamnă sfârșitul aranjamentelor cu gazul furat de la Moldovagaz și cu energia electrică ieftină

◽Sfârșitul actualului model de asigurare a Moldovei cu energie înseamnă investiții uriașe în  infrastructura de transport a energiei din surse alternative și în producere.

Securitate energetică vine la pachet cu independența și înseamnă ușor mai mult efort decât cere starea de urgență.