👀PE SCURT despre alegeri
OPINIE
Relațiile Chișinău – Comrat niciodată nu au fost simple și, punând mâna pe inimă, trebuie să recunoaștem că adevăratul conflict la începutul anilor 1990 a fost în Găgăuzia, nu în stânga Nistrului. Afirmație probată de faptul că conflictul în Găgăuzia a fost rezolvat prin dialog și prin compromis realizat de ambele părți. Prin contrast, acolo unde conflictul a fost creat artificial – în Transnistria – acesta este menținut în continuare nerezolvat. Pentru că dacă nemulțumirile expuse la începutul anilor 1990 ar fi fost motivul adevărat al cesiunii, demult s-ar fi găsit un compromis.
ℹVorbim limbi diferite? Da, la propriu și la figurat. Am eșuat să construim o țară în comun după aproape trei decenii de încercări? Categoric nu. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în forma lui actuală a apărut după 1996, pe timpul Premierului Tony Blair, contemporanul nostru. Abia după Acordul din Vinerea Mare Irlanda de Nord, iar mai târziu Scoția și Țara Galilor s-au ales cu propriile parlamente și guverne care împreună fac Regatul Unit. Nu le-a luat decât vreo șase secole să-și construiască țara.
📌Criză
Actuala criză în relația Chișinău-Comrat este fără precedent, respectiv consecințele sunt greu de prognozat. Nici una din părți încă nu știe cât de departe este gata să meargă. Scenariul cel mai probabil la moment pare să fie cel în care autonomia găgăuză rămâne fără un guvernator/bașkan ales și cu legitimitate pentru un termen nedefinit, or asta ar însemna mai mult decât o criză instituțională. Modul unanim în care politicienii din autonomie au reacționat, apropo mulți dintre ei în mod normal nu-și dau binețe, arată clar că Găgăuzia a văzut acțiunile Chișinăului de după scrutin drept atentat la autonomie. 💯Statutul regiunii este fixat în Constituție, astfel ne confruntăm cu o criza care lăsată de capul ei poate afecta construcția statală a Republicii Moldova.
📌Câteva axiome
◽Găgăuzia este autonomie, unde locuiesc cetățeni ai Moldovei și pentru care Moldova este țara lor. Simpatiile lor politice sunt diferite, exact cum sunt, în mod normal, diferite în restul țării.
◽Angajamentele pe care le-a luat Chișinăul în raport cu autonomia Găgăuză sunt angajamente asumate în cadrul Consiliului Europei și a OSCE.
◽Autonomie NU este sinonim cu secesionism.
📌Alegere delicată
Victoria obținută de candidata înaintată de partidul cu șanse mari de a fi scos în afara legii a pus autoritățile în dificultate. Deocamdată, dar din toate scenariile posibile Chișinăul pare să fi ales cel care mută criza din Comrat la Chișinău, unde nu mai poate fi izolat geografic și politic. Ca și bonus, ne-am ales cu o consolidare și solidarizare a tuturor forțelor politice ireconciliabile din autonomie. Ceea ce nu s-au reușit să facă găgăuzii timp de trei decenii, adică să se înțeleagă, s-a rezolvat în câteva ore prin intervenția mascaților. Din momentul ridicării buletinelor de vot și listelor de alegători, problema din una juridică a devenit politică. Or problemele politice se rezolvă nu prin lege, ci prin compromis sau, în societăți nedemocratice, prin indicații.
💭Deocamdată, se prefigurează un învingător în această situație – Moscova, care ne-a dezbinat pe intern. Partea bună este că decizia Adunării Populare de a convoca toți aleșii tocmai peste 10 zile, lasă loc de împăcare. Următoarea mișcare este a Chișinăului.