PE SCURT despre frici

presedintia RM

OPINIE

Americanii și toată lumea bună de ceva zile urmăresc cu înfrigurare, comentează cu sârguință și au dat agenda externă peste cap din cauza baloanelor chineze. Prin analogie, să ne amintim de reacția noastră la primele rachete rătăcite de pe capul nostru…Suntem atât de căliți că doar propaganda ne afectează, motiv care a determinat presa să înceapă vânătoarea/citarea presupusei coloane a cincea, fără a întreba nimic despre militarii deghizați în civili care vin să ia ostatici.

Reacții externe

Dincolo de faptul că am spart gura târgului cu breaking news despre destabilizări deconspirate, dar nu neapărat contracarate în condițiile în care se cer noi instrumente pentru SIS și procuratură, au fost câteva reacții din extern până la acest moment, mai puține, decât ne-am fi putut aștepta luând în calcul contextul, conjunctura și presupusul impact. De la mare la mic: o îngrijorare de la Casa Albă, un apel la unitate pentru democrație de la Parlamentul României și un mesaj din seria ”v-am spus eu” de la ucraineni.

Reacții interne

Din cele mai deșanțate, fiecare lider sau newmaker de partid văzându-se nevoit să critice și să vină cu alternative. Subiectiv, premiul pentru cea mai pertinentă propunere l-aș acorda liderului CUB pentru inițiativa de a impune regim de vize pentru cetățenii ruși.

Cum ne vad alții

Zelenski încălzește audiența lansând subiectul destabilizărilor la Consiliul european (un intro de elită), Guvernul cade (logic în contextul destabilizării anunțate), sunt anunțate proteste (mâna Moscovei în acțiune) și apogeul – validarea oficială a amenințării cu descrierea scenariului din partea șefei statului.  Important de reținut, fapt ce transpare inclusiv din întrebările jurnaliștilor, că oarecum în ochii lumii Moldova deja a fost apucată de gât, însă există o speranță, pe care toți o cunosc bine. Să vedem cum capitalizăm această situație, până la dezlegare mai este.

Cum vedem noi

Jumătate ca pe un atac frontal asupra opoziției, nemulțumiților și/sau a libertăților, jumătate ca pe o amenințare majoră de securitate. Cifre nu avem, dar putem pune pariu.

Curios

Cel care adună cu certitudine puncte este Ucraina, lucru care nu neapărat pe termen mediu va place României. Suntem mici și cuminți, motiv din care țările din jur tind să aibă o atitudine paternalistă în raport cu noi. România ne ajută pe partea energetică, Ucraina ne ajută cu informații, ba despre pericole militare din raioanele de est, ba despre destabilizări, care au fost admise ca fiind probabile de Casa Albă și de Secretarul adjunct NATO, care însă au exclus, la acest moment, un atac militar rusesc în Moldova.