PE SCURT despre sărăcie

”Trebuie să punem bazele unei economii sănătoase, nu putem să ne ocupăm doar de crize. Redresarea economică trebuie să meargă dincolo de ajutoare” , a declarat recent președinta Maia Sandu. Declarație ușor diferită de ce am auzit până acum.

🤔 Cu o zi mai devreme Parlamentul a adoptat Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, care își propune reducerea, până în anul 2030, a nivelului sărăciei absolute cu cel puțin 50%. ☝️ Despre clasa de mijloc, tradițional aproape nimic, probabil pentru că chiar și în perioada de până în 2019 când s-au înregistrat diminuări modeste ale ratei sărăciei, aveam venituri per capita cam 30% din media pe regiune. Între timp, trebuie să supraviețuim această iarnă.

📌 Iarna-i grea

Guvernul a anunțat pachetul compensărilor cheltuielilor suportate de consumatori – volumul total este de 5 miliarde de lei. Dublu față de sezonul trecut, 💭 însă și prețurile au crescut de 3 ori la gaz și 2,5 ori la energie electrică.

👉 Noutatea este discriminarea pozitivă a celor săraci, numiți oficial cu grad de vulnerabilitate ridicată.
👉 Au fost stabilite compensații care se reduc gradual și invers proporțional veniturilor.
👉 Au fost stabilite limite lunare pentru volumele compensate- 180m3 pentru gaz și 75 kWh pentru energie.

Compensările vor fi valabile pentru lunile noiembrie-martie. În cifre absolute, însă, toți vor plăti mai mult. Conform estimărilor Guvernului avem nevoie de cca 5 miliarde de lei pentru compensări.

📌 Un lemn de foc

În zona rurală locuiesc peste 1,5 miloane de oameni, dintre care aproape 88%, potrivit statisticilor oficiale, se încălzesc cu cărbune și lemne. Cărbunele este scump și deficitar. 🤞 Pentru lemne, a fost făcut un sistem cu cozi de așteptare și o compensație sub forma unui volum anumit la preț reglementat de stat, lemnul tare costă în jur de 700-850 de lei pentru un metru ster.

☝️ O scurtă navigare pe site-ul lemne.md arată că nu sunt cantități suficiente, iar pe unii rândul îi va ajunge abia prin ianuarie. 🙄Ocolurile silvice spun că au așteptat să cadă frunzele și abia acum au început a tăia copacii. Între timp, pe site-urile de anunțuri lemne se găsesc la un preț dublu și chiar triplu față de cel reglementat. 💭 Deși nu există încă proba eficienței efortului de colectare a datelor pentru determinarea categoriilor de vulnerabilitate pentru compensarea costurilor gazelor naturale, energiei termice și electrice, un exercițiu similar ar putea fi făcut și pentru gospodăriile care așteaptă lemne.

📌 Consumul rezonabil
…a devenit un termen de care este mai rezonabil să te ferești în analize. Astfel vom spune că pentru compensații vor fi utilizați bani publici și ajutoare externe, care dacă să ne conducem după declarațiile făcute pe Platforma de Sprijin a 🇲🇩 sunt destul de generoase.

Comments are closed.