PE SCURT despre summitul NATO

DayFR Euro

Rezumat al declarațiilor din ajun

Summitul NATO de la Vilnius care începe mâine ar putea fi istoric doar pentru că este cu + un membru, însă speranțele și narativul acestei întruniri este mult mai ambițios. Dincolo de o creștere istorică a cheltuielilor de apărare, se așteaptă o decizie legată de Ucraina. În cel mai pesimist scenariu, ar veni afirmația despre ușile deschise, însă există anumite șanse moderate pentru o perspectivă clară de aderare pentru țara noastră vecină. De ce ne-ar interesa? Pentru că dacă începe aderarea Ucrainei oficial, noi avem șanse să devenim o enclavă în NATO, lucru care cu sau fără neutralitate, ne pune într-o realitate nouă, schimbă puternic miza geo-politică, precum și modelul garanțiilor de securitate despre care ne place să vorbim (ne)oficial ultimul timp.

Ce spune lumea

Secretarul General NATO este încrezător că toți Aliații vor fi de acord asupra mesajului foarte clar pentru Ucraina. Nu s-a luat o decizie finală. Însă deja e ca și decis:

să se investească în interoperabilitatea deplină între forțele ucrainene și forțele NATO.

constituirea Consiliului NATO-Ucraina (în locul celui defunct cu Rusia)

eliminarea cerințelor pentru Planul de acțiune pentru aderare, altfel spus un proces într-o mișcare.

Stoltenberg a spus astazi că se lucreaza asupra „limbajului precis” în decizia care urmează să fie aprobată la Vilnius legată de Ucraina. El afirmă că toți Aliații sunt de acord că Ucraina va deveni membră NATO și că urmează decizii pozitive pentru Kyiv.

Secretarul de Stat SUA a declarat în ajunul summitului că aliații s-au angajat să crească cheltuielle pentru apărare, iar ușa NATO rămâne deschisă noilor membri și va rămâne deschisă.

De altă parte, Ukraina vrea recunoaștere și perspective. Mihailo Podoleak a declarat astăzi că liderii Alianței trebuie să explice clar și ferm că nu există nicio alternativă la aderarea Ucrainei la NATO. Până atunci: mai multe echipamente, mai multe obuze, mai multe arme. Deci cam perspectiva pentru Ucraina este acum pe masa liderilor NATO.

Ar mai rămâne de menționat o singură remarcă făcută de Secretarul general NATO: dacă Ucraina nu prevalează/învinge, atunci nu există nicio problemă de aderare de discutat.

Suedia

Stoltenberg nu a dezmințit condiționarea lui Erdogan pentru Suedia, legată de calitatea de membru UE a Turciei. Despre aceasta scrie presa internațională, iar Secretarul general al NATO a spus că susține ambițiile Turciei de a deveni membru al Uniunii Europene. El a insistat însă pe condițiile anterioare înaintate de Turcia și implementate de suedezi, care au operat chiar modificări constituționale între timp.  

Moldova

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu participă la Summit-ul NATO de la Vilnius. El va prezenta „viziunea autorităților țării noastre asupra evoluțiilor ce țin de securitatea regională, măsurile pe care Republica Moldova le întreprinde pentru contracararea provocărilor la adresa securității Republicii Moldova, precum și despre modalitățile de aprofundare a cooperării Republica Moldova-NATO”. Urmărim.

De altă parte, liderul socialiștilor, al doilea ca mărime partid parlamentar, este nemulțumit de prezența reprezentantului Moldovei la summit. Igor Dodon crede că „Moldova este atrasă în cursa înarmării, trebuie să păstreze neutralitatea, iar majoritatea locuitorilor Moldovei vor pace”.

Se cere o precizare din punct de vedere al acurateței informației – fostul președinte încearcă să acrediteze sinonimia falsă a neutralității cu pacea. Este un truc vechi, eficient și acceptabil pentru un politician.