PE SCURT despre

https://www.eesc.europa.eu/en/news-media/press-releases/whitedoveway-path-peace-across-europe

OPINIE

Deci e ca și cum oficial. Cancelarul german a anunțat că se lucrează asupra unui sistem de garanții de securitate pentru Ucraina care vor fi aplicate după război. Războiul e departe de a fi terminat, Rusia încă nu a ajuns să simtă efectul sancțiunilor în deplinătatea lor, oligarhii ruși abia speră să câștige procesele de contestare a sancțiunilor individuale în instanțele din Europa, dar Ucraina și aliații deja lucrează la un sistem de garanții de securitate. „Urmează să fie văzut după sfârșitul războiului” nu a intrat nici în discursurile, nici în mințile celor preocupați de securitatea pe continentul european.

În ultimul an cu regularitate sunt întrebat „cum să ceară acum Moldova retragerea armatei ruse din stânga Nistrului, când ăștia nu au cum pleca prin Ucraina?” Dar și întrebarea tradițională despre cum ne imaginăm că poate fi rezolvat conflictul transnistrean când Rusia nu vrea să plece.

În istoria recentă Rusia/URSS a plecat din Germania, Ungaria și din Afganistan. Nu a așteptat nimeni să cadă imperiul până să ceară și să obțină plecarea armatei sovietice.

ONU a fost fondată în a 53-a zi după încheierea războiului II mondial. Fără internet, fax, sau măcar curse regulate aeriene trans-atlantice. O nouă ordine mondială a fost instituită în mai puțin de 2 luni pentru că s-a lucrat asupra ei încă atunci când Hitler era convins că va învinge în război.

Ne consolăm cu pacea șubredă pe care o avem și sperăm că soarta ne va mai face cadouri și soluțiile vor veni din altă parte la pachet cu înțelegeri pe subiecte mai importante. Iar cei mai puțin norocoși ca noi (sau cu mai multă viziune?) sub presiunea amenințărilor de securitate realizează lucruri de neimaginat încă acum un an. Armenia, singurul aliat tradițional al Rusiei în Caucaz, este destul de aproape de a încheia un tratat de pace cu Azerbaidjan, efectiv și-a suspendat participarea în activitățile Organizației Tratatului de Securitate Colectivă fără a aștepta înfrângerea Rusiei în războiu și a obținut Misiune civilă (dar de securitate) UE.

Avem multe avantaje în raport cu Armenia. Suntem înconjurați de aliați, după 1991 supraviețuirea noastră ca stat nu a depins niciodată de sprijinul Rusiei, suntem vecini cu UE și NATO, suntem candidat UE cu acte aproape în regulă, armata rusă în stânga Nistrului e mai degrabă virtuală, iar menținerea ei devine o problemă tot mai mare pentru Moscova. Și cel mai important, pentru prima dată în istorie avem acces direct la orice guvern relevant din lume. E meritul ucrainenilor că se lucrează asupra unui sistem de garanții de securitate pentru ei, și e vina noastră că garanțiile de securitate pentru Moldova nu par să fie nici măcar subiect de discuții în pauzele de cafea.

Căutarea pe google ”security guarantees for Ukraine” dă 44 mii rezultate, „security guarantees for Moldova” – 4 (patru). Celebra frază: dacă nu ești la masă, ești pe masă, doar a fost probată de istorie.