👀PE SCURT despre planuri

inc.com

OPINIE

Oricare program de activitate al Guvernului din ultimii douăzeci de ani conține pe ultima pagina un compartiment modest dedicat rezolvării conflictului transnistrean. Firește, reformele, creșterea economică, locurile de muncă și, mai nou, lupta împotriva corupției captează atenția și ocupă locul central în oricare document programatic cu ambiția de plan de țară. Se întâmplă în sondaje, în discursuri, în priorități ale guvernărilor și opoziției.

📌2022 an de turnură

S-au întâmplat două lucruri care au făcut ca dosarul transnistrean să nu mai fie neglijabil, indiferent în ce parte a programului de guvernare s-ar afla.

👉Războiul, care a făcut ca regiunea transnistreană să nu mai fie privită doar ca un balast, sau un promotor al intereselor Moscovei în țara noastră. Transnistria nu mai este doar un instrument de presiune rusească asupra Chișinăului de care toți se feresc ca de deochi. Regiunea transnistreană a redevenit o amenințare de securitate prin conflictul nerezolvat. ✊ Mai nou, am văzut că nu ne descurcăm din punct de vedere energetic fără stânga Nistrului.

👉Statutul de țară-candidat, statut care vine nu doar cu stimulente, dar și cu obligații, față de proprii cetățeni, în primul rând. Ar fi frustrant, puțin spus, dacă am îndeplini toate condițiile de aderare la UE, și doar conflictul nerezolvat ne-ar ține în afara 🇪🇺 Uniunii Europene. Integrarea europeană și reintegrarea acum sunt strâns corelate. ☝️Este greșită percepția că perspectiva de integrare în sine e suficientă pentru a determina Tiraspolul să revină în câmpul legal.

📌Avem un plan ⁉️

Am avut mai multe, inclusiv de conservare. Chiar dacă l-am fi avut, trebuie să înțelegem că un plan de reglementare este un produs perisabil, care extrem de rapid își pierde actualitatea și aplicabilitatea, fiind dependent de conjunctura politică internațională, cea de securitate regională și nu în ultimul rând de voința politică (un termen devalorizat, dar valabil), Cu alte cuvinte la această oră avem experiența planurilor eșuate. 💪 Deci știm cum NU trebuie făcut.

📌Ingredientele unui plan de succes

◽️O viziune clară la nivel de conducere. Viziune care trebuie corelată cu viziunea generală privind viitorul țării și care trebuie să formuleze finalitatea procesului de reglementare și o strategie de soluționare.

◽️Când transpui viziunea de reintegrare în strategie, ai nevoie și de măsurări ale opiniei publice pentru a estima exact cât de mult poți să îți asumi politic fără a fi penalizat de alegător. La această etapă opinia publică este educată în electorale că Transnistria aduce doar neplăceri. Concluzie confirmată recent de dosarul energetic. 🤞Trebuie de lucrat.

◽️Consultări largi. Cu opoziția, societatea civilă, mediul academic, experți sectoriali. Dar mai întâi este necesar un plan care să stabilească un cadru în care aceste consultări să se producă.

🤔Deci nimic nou, etape consacrate ale transparenței decizionale. Cu o excepție… documentul nu poate fi publicat pe pagina Guvernului și nu poate urma parcursul unor acte tradiționale, pentru că mai există procesul de negocieri, despre care vom vorbi altă dată