Conflictul ruso-ucrainean a încetat să fie conflict și a rămas exclusiv război de la sfârșitul lunii martie, după eșecul negocierilor de la Istanbul. Cine ar fi putut să creadă atunci că șase luni mai târziu Rusia, nu Ucraina, se va lamenta din cauză refuzului celeilalte părți de a negocia.
În marja Adunării Generale ONU Ministrul rus de externe a confirmat disponibilitatea de dialog, cu mențiunea că Occidentul trebuie să facă primul pas.
Business as usual
Rușii au motive să fie supărați. În opinia lor au propus un deal onest: patru regiuni ale Ucrainei, suplimentar Crimeii, în schimbul păcii și a relațiilor comerciale pentru început business as usual. Altfel 300 mii rezerviști, ori câți va trebui, și bombă nucleară. Faptul că rușii pe bune așteptau un răspuns direct la această ofertă doar demonstrează lumile paralele în care există Moscova de o parte, Kyiv, Washington, Brussels, Londra și câteva duzine de alte capitale, de cealaltă parte.
Prima reacției a liderilor occidentali, lăsa loc de speranță pentru Putin: Biden, Macron și alții au făcut apel la pace necondiționată. Totuși ca acest apel să nu fie interpretat eronat de Putin ca acceptare a ofertei, chiar a doua zi discursurile au fost ajustate: șantajul nuclear și „referendumurile” au fost blamate, iar inevitabila anexare – nerecunoscută și respinsă tranșant.
Invitație insistentă
La briefingul de presă de la New York, Lavrov a nuanțat invitația la dialog:
Rusia este interesată de negocieri cu SUA
UE nu este jucător relevant, dar poate începe prin renunțare la poziția „rusofobă”
După „normalizarea” relațiilor cu Washington și Brussels, înțelegerile pot fi formalizate cu Kyiv.
De notat că, întrebat de presiunea pe care Bejing – una din puținele capitale importante care mai vorbește cu Moscova – ar fi pus-o pe Moscova să termine războiul, Lavrov preț de zece minute a evitat să răspundă.
Pat sau Șah
Moscova a ajuns într-o situație dificilă, ceea ce nu înseamnă că aceasta avantajează în vreun fel pe ceilalți. Războiul devine o povară tot mai mare militară, economică și politică pentru toți. Toți cer pace, dar militează pentru victorie.
De fapt Putin așteaptă „telefon” de la un singur om – Biden. Pentru că consideră că doar cu Biden poate împărți lumea în sfere de influență și zone de interes, respectiv acei care ar urma să fie „împărțiți” prin definiție nu pot fi interlocutori.
Negocieri cu rușii
În pofida apelurilor la discuții cu Kremlinul și a celebrei replici despre țara care nu se vinde, Chișinăul nu poate discuta cu Moscova, pentru că nu au obiect de negocieri. Noi vrem gaz la preț decent, ei ne vor ca bonus la imperiu virtual proiectat de Putin. Un argument obiectiv pe dimensiunea energetică: contractul cu Moldova nu poate influența reluarea plenară a exporturilor în UE. Motiv din care Ungaria și Serbia sunt relevante, iar Moldova – nu. Alte subiecte decât eventual gazul nu prea avem noi, iar ei, în lipsă de hotar comun, încă nu au și degrabă nu pare să existe.