PE SCURT despre manipulări
OPINIE
Două știri majore ale zilei, sondajele și postările lui Elon Musk și ceia ce la prima vedere arăta și se auzea ca o farsă, ulterior fiind recunoscută drept deep fake la subiectul mobilizării în Moldova.
Să le luăm pe rând și pe scurt
Musk spune ceia ce au spus mulți lideri la ONU, imediat după amenințările nucleare ale lui Putin, poate a venit timpul să vorbim nu despre război, ci despre pace. Categoric nu m-aș apuca să spun ce poate fi în mintea unuia ca el, dacă aș ști, nu mi-aș face griji de facturi. De asemenea, nu exclud că excentricul Musk ar putea deja mâine să declare că demersurile au fost o provocare și să prezinte argumente valabile pentru aceasta.
Putem însă cu mare certitudine intui de ce postările acestuia și sondajul făcut arată opțiunea pentru pace drept favorită. Dacă pentru Europa acest război înseamnă o înrăutățire economică, inclusiv individuală, iar pentru cei ca noi – are efecte catastrofale, atunci pentru cei de peste mări și oceane un eventual război nuclear este prețul pe care nu vor să-l plătească pentru libertate, democrație și alte valori. Logic, la ce ar folosi când nu mai exiști.
Cu mențiunea că subiectul merită urmărit în evoluție pentru că protagonistul l-ar putea întoarce în orice direcție, aș menționa o dată în plus cât de mult contează pentru percepția publică cine transmite mesajul, deoarece oricine altcineva cu asemenea texte ar fi fost etichetat fără drept de apel că face jocul lui Putin.
Încep să fie formulate public poziții de alternativă propagandei oficiale (Musk, Kadârov, fiecare tabără cu influencerii proprii, conformi valorilor și structurii mentale colective), indiciu clar că intrăm într-o nouă fază de război informațional. Intrăm nepregătiți.
Deep fake-ul nostru
Pe rețele, iar ulterior și în presa rusă a apărut un video în care aparent președinta Sandu spune că ar fi pregătită pentru mobilizare în cazul în care ar trebui să ne apărăm patria. Ulterior, deja în presă și pe canalele oficiale a apărut dezmințirea informației cu mențiunea că este un deep fake.
Scurt – deep fake este un clip trucat, unde programul reproduce mimica, vocea victimei și apoi poluează spațiul informațional cu subiecte care dezbină societatea, generează probleme de tot felul pentru corporații, guverne, economii și tot așa.
Sunt reglementări la nivelul UE, ultimele din iunie curent, de contracarare, sancționare, prevenire și conștientizare. În SUA, China există instrumente similare, chiar și Moldova a făcut câțiva pași, la nivel de efort moral mai degrabă, să reglementeze zona de inteligență artificială. Totuși poveștile despre cum un utilizator tipic și chiar avansat poate face diferența rămân povești. Tot ce trebuie să facă un om care se îngrijește de sănătatea sa mentală este să nu înghită chiar tot gunoiul din spațiul informațional și să caute sursa primară.
Există o problemă. Comunicatul președinției vorbește despre deepfake, dar nu și despre mobilizare, când de fapt doar în al treilea rând publicul moldovenesc este interesat de calificarea staff-ului președinției legat de filtrarea impostorilor. Subiectul care trebuia să dezbine era despre mobilizare, iar citarea legii în comunicatul Ministerului Apărării nu a adus prea mult calm în societate.
Pe scurt, să nu ne lăsăm manipulați, tovarăși!