PE SCURT despre aranjamente de criză

tvrMoldova

OPINIE

În toată istoria cu creditarea a Moldovagaz de către Energocom, transformată în organizație de creditare nebancară, este curioasă este lipsa de reacție din partea Gazprom.

Compania în care Gazprom deține 50% din acțiuni (controlează efectiv 64%) tocmai s-a creditat cu peste $ 54 milioane la o rată a dobânzii de 21,5%, gajând infrastructura de transport de gaze gestionată de o altă subsidiară a Gazpromului – Moldovatransgaz. Tranzacția a avut loc prin decizia Comisiei Situații Excepționale, prin derogare de la prevederile Legii privind societățile pe acțiuni, fără aprobarea consiliului, adică a Gazpromului.

Creditul urmează a fi rambursat până la 1 mai 2023…sau niciodată🤞

Care sunt șansele ca Moldovagaz să întoarcă creditul? În situația în care Guvernul clar arată că nu mai intenționează să salveze Moldovagaz cu transferuri de fonduri (extra)bugetare (?) furnizorul de gaze acum depinde exclusiv de ANRE. Dobânda ar urma să fie inclusă în tarif, care deja este peste capacitatea de plată a multor consumatori. Ca să scutească directorii ANRE de dileme grele, metodologia în vigoare de stabilire a tarifului acceptă o dobândă maximă de 9%, ceea ce automat pune Moldovagaz în incapacitate de rambursare a împrumutului și, ținând cont de toate circumstanțele, aproape cert în incapacitate de plată.

Naționalizarea infrastructurii de transport de gaze?

Energocom, cel care poate pretinde gajul când Moldovagaz va eșua în rambursarea creditului este companie deținută în proporție de 100% de stat în persoana Agenției Proprietății Publice. Deci dacă ar prelua Energocom țeava magistrală de gaz, efectiv ar însemna naționalizare. Doar că sunt multe necunoscute și variabile

👉Nu știm conținutul contractului de împrumut.

👉Nu există evaluări recente ale valorii gajului. S-ar putea țeava să fie mult mai scumpă decât 1,05 miliarde lei împrumutați.

👉Investițiile străine sunt protejate împotriva naționalizării de către convenții internaționale la care Moldova este parte.

👉Porțiunea din stânga Nistrului a țevii de gaz ar rămâne acolo unde este – în afara controlului autorităților constituționale.

👉Pentru a intra în drepturi de proprietate Energocom ar urma să acționeze Moldovagaz în judecată. Procesul ar putea dura ani, iar decizia finală ar putea fi cea de inițiere a procedurii de insolvabilitate a Moldovagaz. Sau de restructurare a datoriei. Sau dacă ar fi una care ar satisface pretențiile Energocom, ar putea fi atacată cu succes în instanțe internaționale.

Concluzii

Afacerea „împrumutul de un miliard” ar veni să repare tocmeala făcută de Guvernul Sturza în 1998 care fondând compania Moldovagaz a dat Gazpromului 50% în contul datoriilor istorice pentru gaz. De această dată, miza este consumul curent, nu datoriile (care rămân). Aranjamentul actual acoperă consumul din octombrie și parțial noiembrie, ce facem la iarnă?! Moldovagaz mai are bunuri de gajat, dar merită salvată, doar dacă avem certitudinea livrărilor. Deocamdată, însă Gazprom vorbește doar prin gura lui Krasnoselski. Iar Krasnoselski spune clar că gaz există doar pentru Transnistria…deocamdată.