PE SCURT despre catastrofa energetică

business magazin

FACT SHEET comentat

Suntem în deficit de energie electrică și gaz, altfel spus avem mai puțin decât ne trebuie pentru o existență decentă. Consiliul pentru transport, telecomunicații și energetică a UE a recunoscut, alături de Comisia Europeană, că situația din Moldova este jalnică și arată clar cum Rusia a transformat energetica în armă. De ce? Pentru că rușii ne-au redus volumul de gaz la 5,7 mln m3 pe zi, astfel lovind prin ricoșeu în livrările de energie electrică din stânga Nistrului și au aruncat în aer infrastructura energetică din Ucraina lăsându-ne fără 30% din necesarul de energie electrică procurat de la ucraineni. Soluții la moment europenii nu prea au avut de oferit sau au evitat să le vocifereze, menționând că 🇲🇩 are nevoie de ajutor nu doar pentru identificarea surselor alternative de energie, dar și pentru achitarea facturilor.

Facturi

Fix un an în urmă tariful achitat pentru gaz de locuitorii țării era de 4.64 lei m3, astăzi este de 29,27 lei, adică în 12 luni am înregistrat o creștere de mai bine de 6 ori. 

Pentru energia electrică, creșterea este mai puțin spectaculoasă de nici 2 ori, de la 1.86 lei la 3.40.

Între timp, salariu mediu (net) pe economie, potrivit BNS a crescut de la  7 191 MDL la 8 309 lei într-un an.

Pentru ilustrare

Dacă în 2021 un om cu salariu mediu pe economie ar fi putut cumpăra 1550 m3 gaz, atunci astăzi același om cu salariu recalculat de BNS, poate procura 284 m3 gaz. Biroul de statistică afirmă că în ultimul an gazul s-a scumpit cu cca 395,47% (notă: BNS operează cu tariful din septembrie 2022. Tariful actual e mai mare cu peste 500% decât cel de acum un an)

În 2021 salariul mediu pe economie echivala cu 3866 kWh, astăzi – 2444 kWh, datele BNS arată că energia electrică s-a scumpit într-un an cu 59,8%.

*inflația nu o punem în calcule ca să nu explodăm statistică. Vom menționa doar că a ajuns în septembrie la 33,97%.

Surse

Acum un an aveam livrări de gaz din Rusia, deși sună compromițător, există un acord validat de Guvern, în acest sens. Astăzi tot din Rusia cumpărăm, dar mai puțin și prognozele autorităților nu sunt deloc optimiste, fiind luat în calcul scenariu conform căruia putem rămâne fără gaz rusesc. Alternativa este, dar scumpă și trebuie căutată și livrată. Stocurile de gaz la această oră sunt de 89.5 mln m3 de gaz, rezervă care ne ajunge pentru  2 săptămâni de iarnă, fără malul stâng.

Din păcate

O parte din această rezervă este depozitată în Ucraina, unde rușii nu cer permisiune sau acte de proprietate pentru bombardamente.

Dacă facem calcule doar pentru malul drept, rămânem fără energie electrică, care în mare parte este produsă de MoldGRES, aflată pe malul stâng.

To do list

Dacă nu vorbim despre impactul anunțurilor despre ne-deconectare în următoarele 24/48/72 ore asupra businessului, a calității vieții și a stării mentale a moldovenilor, atunci trebuie să facem URGENT 2 lucruri: noi – să economisim (dacă nu din solidaritate, atunci pentru că e scump), iar guvernul să găsească surse stabile, alternative și sigure de gaz și energie electrică.