PE SCURT despre energie

WIRED

Datele problemei

Subiectul energiei ne-a luat cumva pe mulți pe nepregătite, deși despre nevoia de economie se vorbește demult. Totuși, dacă era destul de realistă perspectiva de a nu mai avea gaz de la Gazprom în oricare din următoarele săptămâni, deficitul de energie electrică nu era inclus în planificările casnice ale moldovenilor.

De vină e Putin, care a bombardat infrastructura energetică din Ucraina, dar această constatare nu ne prea încălzește. Am putea face prognoze, dar în actuala incertitudine, această sarcină este o prioritate a guvernului, care urmează să rezolve problema și probabil este în căutare de soluții.

Moldgres ar fi putut asigura 100% necesarul de energie, dacă ar avea gaz suficient, însă…nu are.

În condițiile reducerii cu 30% a livrărilor de la Gazprom, NU avem suficient gaz pentru producerea energiei electrice pentru a acoperi necesarul consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Despre ilegalitatea procurării dintr-o sursă nu vorbim, pentru că e stare de urgență.

La această oră, Moldgres acoperă deficitul de energie electrică, după retragerea Ucrainei din ecuație, grație gazului livrat prin revers tehnic din rezervele stocate în Ucraina. Tehnic, gazul stocat în România nu poate ajunge la Moldgres.

Tot aici, trebuie să recunoaștem, ca să nu repetăm euforia cu energia electrică, actualele rezerve de gaz păstrate în Ucraina sunt vulnerabile…pentru că în țara vecină e război, iar rușii și-au remodelat obiectivele imediate ale operațiunii țintind infrastructura energetică.

Dacă totuși nicio rachetă nu ajunge în rezerva moldovenească de pe teritoriul UA sau gazoductul magistral Ananiev-Cernăuţi-Bogorodceni, atunci

La 0,9 mln m3 per zi livrați în stânga Nistrului pentru energie electrică, rezervele ajung cam pentru 47 de zile.

Și ultima, dacă se întâmplă scenariu apocaliptic A și Gazprom oprește gazul

Sau

Rușii deteriorează infrastructura electroenergetică din regiunea Odesa, nu vom putea compensa deficitul de energie electrică.

NOTĂ: Sistemul electroenergetic al Republicii Moldova, inclusiv din stânga Nistrului, sunt vital interconectate cu regiunea Odesa, dacă cade măcar un element din sistem, cade întreg sistemul.

NOTĂ2 :Pentru a acoperi necesarul de energie electrică din România, Moldova are nevoie de cel puțin 3 linii de interconexiune

Isaccea-Vulcănești-Chișinău

Suceava – Balti

Iasi – Ungheni – Straseni

Deocamdată avem doar una…în construcție.