PE SCURT despre blocaje și răspunsuri

D.Ciorici
0

OPINIE

În timp ce chișinăuienii se plâng că le-a fost blocată principala arteră, iar ping-pongul declarațiilor deocamdată substituie răspunsul autorităților pentru deblocarea bulevardului ocupat de protestatari, o altă arteră vitală pentru peninsula Crimeea a fost aruncată în aer, deloc cu ocazia a 70 de ani a lui Putin. Deocamdată rușii au excelat în declarații și amenințări cu răspunsuri nu doar militare. Paralela poate părea exagerată, dar după sac și petic.

Despre Kerci

Politic

În weekend a fost schimbat comandantul „operațiunii militare speciale”. Observatorii notează că Șoigu pierde teren politic în fața noilor critici influenți pe intern – Ramzan Kadîrov și Evgheni Prgojin, patronul armatei private Wagner. Șoigu rămâne în funcție, pentru că demisia lui ar însemna recunoașterea eșecului militar în Ucraina. FSB – Serviciul Federal de Securitate – cel care era, și rămâne în continuare, responsabil de asigurarea securității podului – rămâne cu conducerea intactă. Alexandr Bortnikov, șeful FSB, este, ca și Putin, din sistemul KGB din anii ‘1970, absolvent din Leningrad.

Economic

Podul Kerci asigură legătura terestră pentru transporturi auto și feroviare a Rusiei cu Crimeea, deci aprovizionarea peninsulei nu doar cu turiști, dar și cu produse vitale. Chiar dacă circulația parțială a automobilelor și a trenurilor a fost reluată în decurs de 48 de ore, mărturii video și foto cu cozi în magazine și benzinării, dar mai cu seamă știri oficiale despre Serviciul Federal Antimonopol care asigură controlul prețurilor în peninsula indică un deficit anticipat.

Securitate

Au fost decretate măsuri sporite de securitate nu doar la podul deteriorat, dar și la conducta de gaz care alimentează Crimeea din partea Rusiei pe mare. Tot în zilele de weekend după atac la podul Kerci Centrala Nucleară din Zaporizhzhya a fost trecută la alimentare de urgență de la generatoare. Orașul Energodar, unde se află centrala nucleară, rămâne fără energie electrică, fără apă și fără comunicații. Dacă aprovizionarea cu energie electrică a centralei nucleare nu va fi restabilită în cel mai scurt timp, regiunile anexate Zaporizhzhya, Kherson și Crimeea vor avea și deficit de energie electrică. Ucrainenii majorează costurile de întreținere a regiunilor anexate.

Răspunsul Rusiei

Bombardarea obiectivelor civile din orașul Zaporizhzhya (capitala regiunii anexate rămâne sub controlul Kyiv-ului). Deocamdată rocada de cadre, amenințările lui Medvedev despre lichidarea ”teroriștilor” vinovați de explodarea podului lui Putin, brutalitatea rușilor în raport cu civilii și amenințările anterioare nucleare au generat mai curând subiecte de dispute politice interne în diverse țări. Urmează astăzi Consiliul de Securitate rus, care ar putea fi interesant de urmărit. Revenim cu informații din prima sursă)