PE SCURT despre Zona de (in)Securitate

canal2

OPINIE

Dacă și este cineva mulțumit de situația în Zona de Securitate (ZS), acel cineva stă la Moscova, nu a fost niciodată în ZS și doar constată că are armată dincolo de linia frontului din Ucraina, în Moldova, un factor de iritare în coasta NATO și UE.

Lista nemulțumirilor este lungă și binecunoscută.

Militarii ruși din stânga Nistrului au dificultăți la capitolul rotației, sunt în izolare departe de Rusia, soldații și subofițerii – localnici cu pașapoarte rusești – nici nu sunt „ruși adevărați”, iar puținii ofițeri ruși privesc nostalgic în trecutul antebelic, cu îngrijorare în viitorul incert și cu amărăciune în prezentul mediu ostil.

Transnistrenii sunt supărați că se împiedică mereu de polițiștii moldoveni în Bender și Dubăsari, de militarii moldoveni în toată ZS, și ca măsuri compensatorii profită de ședințele Comisiei Unificate de Control (CUC) transformându-le deseori în spectacol de prost gust.

Când se adună atâtea frustrări pe metrul pătrat al ZS nu are cum să fie bine. Formula standard a delegațiilor regiunii transnistrene și a Federației Ruse la CUC despre „situație stabilă și controlabilă” a devenit motiv de reacții ironice pentru Delegația RM https://gov.md/sites/default/files/23-14-790_29.03.2023.pdf

Îngrijorările Moscovei legate de „subțierea” pârghiilor pe care le mai are în Moldova și, în particular, în regiunea ei transnistreană, se suprapun pe frustrările oamenilor concreți, a ofițerilor ruși aflați departe de patrie, între două țări ostile. Astfel „situația stabilă și controlabilă” poate oricând ieși de sub control.

De ce au început de la o vreme pacificatorii ruși să oprească diplomații străini să le verifice actele? Formal au acest drept, deși nu au făcut uz de el timp de decenii. În 2023 au început să o facă pentru a aminti comunității internaționale despre existența lor și pentru a se afirma,  nu în ultimul rând în ochii proprii. Cumulate cu plimbările nesancționate ale blindatelor (care urmau să fie retrase din ZS încă în 2003) https://gov.md/sites/default/files/23-14-943_20.04.2023.pdf aceste ieșiri tupeiste transmit un mesaj care nu neapărat este interpretat corect mai la vest de Nistru: acest conflict există pentru că așa vrem noi, nu încercați să-l rezolvați pe la spatele nostru profitând de războiul din Ucraina. Mesaj adresat inclusiv și decidenților de la Tiraspol, apropos.

Un fel de Post Scriptum

Săptămâna aceasta ambasadorul rus la Chișinău a demonstrat că bancurile despre tupeul diplomaților ruși nu sunt doar bancuri. Convocat la MAEIE să ofere explicații pe marginea incidentului de la aeroport ambasadorul Vasnețov s-a indignat la cameră că Externele de la Chișinău nu i-au oferit explicații plauzibile. Este o probă în plus că nu putem concura cu rușii la capitolul tupeu, suntem prea europeni. Respectiv pentru a rupe cordonului care ne (mai) leagă de Moscova avem nevoie de altceva.